Kirsi Vanttaja arbetar som journalist på SVT Norrbotten. Våren 2018 befann hon sig i Stockholm för att rapportera om när Svenska Tornedalingars Riksförbund presenterade sin förstudie för regeringen inför den kommande sannings- och försoningskommissionen, som sedermera bildades.
– Jag tänkte att jag skulle vilja göra något annat än att enbart nyhetsrapportera om frågan. Det är en del av svensk historia som inte många svenskar och inte ens alla tornedalingar känner till, säger hon.
Hennes dokumentärserie som är filmad av fotografen Dan Jåma sänds i dagarna i tre avsnitt i SVT och på SVTPlay. Medverkar gör bland annat Börje och Stig Salming, författaren Åsa Larsson och Sven-Erik Stöckel. De är alla personer som på ett nära sätt är berörda.
Ända fram till 1950-talet har de finsktalande i Norrbotten utsatts för skallmätningar och fotografering av utsända från Rasbiologiska institutet i Uppsala. Många har förbjudits att prata sitt modersmål, separerats från sina familjer och tvingats bo i inackorderingshem när de var barn. De bestraffades om de pratade sitt modersmål i skolan. Allt var en del av den försvenskningspolitik som pågick.
Det var LTU-historikern Curt Persson som hade ansvaret för förstudien. Honom fick hon med sig i arbetet med dokumentären. Han har själv en stark koppling till ämnet, då det visade sig att hans egna släktingar tillhörde dem som hade blivit utsatta.
Första gången han var på universitetsbiblioteket i Uppsala, där materialet än idag finns bevarat och går att ta del av, hittade han en bild på sina släktingar.
– Det har varit intressant, spännande och ganska jobbigt att arbeta med tv-serien, att möta den vrede och upprördhet som finns hos de människor som blivit utsatta. Vi har samtalat med vuxna, äldre människor som börjat gråta mitt intervjun när de minns tillbaka, säger han.
Curt Persson personligen betraktar det tveklöst som ett övergrepp som har ägt rum.
– Tornedalingar och samer blev utpekade som lägre stående raser och som ett hot mot den svenska rasen.
Vad hoppas du att serien ska leda till?
– Att fler svenskar förstår vad staten har gjort mot våra svenska minoriteter. Det handlar om folkbildning helt enkelt. Sedan hoppas jag att serien ska ge en viss form av upprättelse till de utsatta genom att synliggöra dem.