Tack vare ett bidrag från Statens kulturråd har skolbarnen i Luleå fått möjlighet att läsa ”Monstret i natten” av författaren Mats Strandberg och illustratören Sofia Falkenhem. På Bok & Bild-mässans barnsöndag var duon bakom boken därför självskrivna gäster.

Mats Strandberg fick idén till monsterboken efter att hans kompisar hade skaffat en hund som påminner om hunden Uffe i boken.

– Det var en sådan där lite fluffig hund som kastar sig framför fötterna på en och vill bli kliad bakom öronen.

Artikelbild

| Möte på biblioteket. Illustratören Sofia Falkenhem och författaren Mats Strandberg mötte föräldrar och barn i stadsbiblioteket, där de berättade om sina populära Monsterböcker. Barnen på bilden heter Carl Boman, Bonnie Lo, Ruben Nordlund Karlsson, Hanna-Brita Jatko Mattsson, Nils Lidström, Alice och Erik Wallander, Pauline Furberg, Nelly Mattila Wåhlström och Jaafar Turki.

Han funderade över det faktum att alla hundraser härrör från vargen och tänkte sig hur det skulle vara om hunden istället var en sorts stor och snäll varulv och vad som i så fall kunde hända om man blev biten. Sedan föreställde han sig hur det skulle vara om ett sådant stort snällt monster plötsligt dök upp i en stad.

– Förmodligen skulle folk bli jätterädda, för det blir ju människor lätt när de ser saker som de inte känner igen och inte förstår sig på.

Han satt igång att skriva en bok om monsterskräcken som spred sig och fick snart med sig tecknaren Sofia Falkenhem.

– Det var viktigt för mig att det var någon som även kunde rita gulliga figurer, annars skulle det bli alldeles för läskigt.

Det blev ett givande samarbete och totalt har de gjort tre monsterböcker.

– Vi har fantiserat ihop den här världen tillsammans, berättar Sofia Falkenhem.

Efter föredraget passade Pauline Furberg, 6 år, på att be om en autograf.

– Jag håller på att läsa den gröna monsterboken och den är jättebra, säger hon innan hon rusar iväg för att hämta papper och penna.