Videon är inte längre tillgänglig
– Jättebra initiativ eftersom det vänder sig till många barn, säger Birgitta Johansson, förskolechef i Bodens kommun.
Det är Statens kulturråd som erbjudit glesbygdskommuner i Norrbotten, Västerbotten samt Östergötland att delta i pilotprojektet som bottnar i regeringens satsning på Skapande förskola. Tio miljoner har anslagits till projektet.
– Det är förhållandevis inte så mycket pengar. Därför ville vi satsa på glesbygdsbarnen som har lång väg att resa för att ta del av professionell scenkonst, säger Tua Stenström, handläggare på Kulturrådet.
Målgruppen är noga utvald.
– Vi vill ge de små barnen en kulturdusch, som förhoppningsvis föder intresse hos både barn, föräldrar och pedagoger. Vi hoppas givetvis att den kommunala kulturskolan och senare Skapande skola kan ta vid så att kulturintresset smittar av sig. Barn kan inte välja själva. Därför vill vi ge dem en möjlighet att få upp ögonen för att det finns många uttrycksformer, betona den fria leken och visa att man kan vara duktig på många olika saker, inte bara matematik, menar hon.
Pajala, Älvsbyn och Boden har redan haft sina första besök. Senare i vår kommer turen kommit till 3- till 5-åringarna i Gällivare och Haparanda.
– Alla barn ska erbjudas fyra föreställningar. Professionell teater-, dans-, musik- och cirkusföreställning. Vi vill visa på bredden av uttryck, menar Tua Stenström
I Boden har clown- och cirkusgruppen Trupp Trunk visat sin föreställning med samma namn för cirka 800 barn.
– Jättekul. Föreställningen gjorde vi ursprungligen för Clowner utan gränser med premiär i Palestina 2011. Nu har vi spelat den 207 gånger i Sverige och andra länder, säger Camilla Rud, en av gruppens tre artister.
En viktig förutsättning vid val av föreställning i Boden var just att alla barn skulle kunna ta del av innehållet.
– Vi har många asylsökande barn, både inskrivna i förskolan och utanför. Därför ville vi inte ha en föreställningen som kräver att man kan språket, säger Birgitta Johansson.
Hon säger att hon bara fått positiv respons från barn, föräldrar och pedagoger.
– Alla är jättenöjda. Det är ett lyft att även förskolebarn får ta del av professionell kultur. Det handlar också om att vidareutveckla pedagogerna att inspireras att jobba vidare med kulturens uttryck med barnen på förskolorna.
Och jonglören Petter Wadsten från gruppen Trupp Trunk sammanfattar kulturens nödvändighet för barn på följande sätt:
– Kultur kan erbjuda magi och alternativa världar. Vi bekräftar barnens fantasi och kan skratta och glädjas tillsammans. Det är fint.