– Biblioteket är öppen för alla som vill presentera en bok. Men eftersom det visat sig att enskilda boksläpp har svårt att dra publik ville vi testa och se om ett större arrangemang skulle locka fler, säger Jan Olofsson, bibliotekarie på Luleå stadsbibliotek.
22 förlag från Norr- och Västerbotten var inbjudna att medverka, inklusive övriga författare och konstnärer.
– Många av dessa regionala förlag har inte samma ekonomiska resurser som de stora förlagen i landet. Det handlar om att stödja men också få igång länet som en litterär region.
Sven Teglund, från Luleå har boksläpp på sin andra bok "Ensamheten värst" – ett konst- och litteraturprojekt utifrån hans mors Siri Johanssons (1918-2010) dagböcker från sina sista 20 år i livet.
– Det handlar om 6 000 sidor, så boken innehåller ett urval av min mammas dagboksanteckningar, säger han.
Sven Teglunds mamma Siri började föra dagbok 1990 när hennes make dog. Då var hon i 70-års åldern men skrivandet och orden höll hon fast vid fram sin död 2010. Då var hon 91 år gammal
– De första åren fyller hon tomrummet efter pappas död men ensamheten är närvarande ända till slutet. Hennes dagboksanteckningar har verkligen gett mig en annorlunda uppfattning om tiden och livet. Livets gång och åldrandet kan verkligen avspeglas i hennes texter. Hur hennes liv i den yttre världen krymper med tiden samtidigt som hennes religiositet och inre liv tar allt större plats. I slutet påminner hennes skrivande snarare om mantran men hon söker också en sorts bikt, fram förallt i de böner/samtal hon för med Gud och Jesus, förklarar han.
Dagböckerna fick Sven Teglund i arv, liksom lådor med virkande dukar som han använt i sitt konstnärskap som akvarellmålare. Boken innehåller också ett avsnitt med Sven Teglunds bilder där Siris efterlämnade dukar och bonander fått nytt liv i hans akvarellmålningar.
– Det handlar om en osedd kvinnohistoria jag ville ge en röst. Min mamma virkade en duk var fjärde dag och hon gav bort alla även till anställda på servicehuset där hon bodde i slutet av sitt liv. Hon var hemmafru hela sitt. Hade bara gått i folkskola, men var mycket stolt över sitt skrivande. Hon läste högt för mig när jag var på besök. Det handlar om en kvinnohistoria långt bortom det etablerade kulturlivet. Det behövdes en bok, menar Sven Teglund.
Ett annan uppmärksammad bok under lördagens bokfest är av ett helt annat slag. Det handlar om en översättning av Astrid Lindgrens bok "Känner du Pippi Långstrump" till meänkieli. Ett arbete som dragit ut på tiden för översättarna Kerstin Tuomas Larsson och Tuula Uusitalo.
– Det intressanta är att vi sålt många fler böcker av denna översättning till Finland. I Sverige är intresset ganska svalt, berättar Christina Snell-Lumio, grundare och förlagschef för Lumio förlag. Förlaget har denna dag även boksläpp på Susanne Dragstedts debut "Blädderbok för håglösa". Det har nämligen blivit många boksläpp, just detta år, 12 nya titlar mot vanligtvis åtta till tio nya böcker.
– Det bara blev så, främst för att jag jobbat länge med vissa titlar som blev klara just 2016.
Lumio förlag har annars kanske främst en försäljningssframgång, nämligen Solveig Larssons vantböcker. Sex stycken har förlaget gett ut, där den första "Vantboken" nu kommit i en tredje upplaga som även sålts till USA, Kanada, Japan och Kina. Den andra "Vantboken" har ett förlag i USA köpt upp och även översatt till engelska.
– Solveig Larsson är extremt produktiv. Jag har räknat ut att hon skapar ungefär en till två nya stickmönster per vecka. Att hon dessutom varvar sina fina stickmönster med kvinnohistoria och vackra bilder bidrar till succén, säger Christina Snell-Lumio.