Flera tusen bullar på jäsning

En vanlig bakdag bakar Café Condis i Luleå kanske 20 kanelbullar till sina kunder. På kanelbullens dag, tisdag, blir det mellan 3 000 och 4 000 bullar.

Bullar upp. Bagerierna har fått konkurrens av bensinmackar och stormarknader när det gäller att sälja bullar.

Bullar upp. Bagerierna har fått konkurrens av bensinmackar och stormarknader när det gäller att sälja bullar.

Foto: Marianne Westin

Bulldag2016-10-03 13:44

Det är onekligen skillnad, men kanelbullens dag har verkligen slagit igenom sedan den instiftades 1999. Många företag bjuder sina anställda på bulle just den här dagen.

– Vi hoppas kunna sälja alla vi har förberett, säger Robert Nylund som är bagare på Café Condis.

Under måndagen förbereddes bullämnen som sedan ska bakas ut och gräddas.

Kanelbullens dag är en stor dag för bagare i Luleå. Hos Café Lina bakar man bullar hela tiden och har ett specialerbjudande just dagen till ära. Hos Hemmagastronomi förbereder man bullbak.

– Jag kan tänka mig att det blir en 400 till 500 bullar, säger Emma.

På Holms café på Skurholmen har kunderna redan på måndagen börjat fråga efter kanelbullar

Kanelbullen är en del av den svenska brödkulturen, även om bullen genomgått så kallad "produktutveckling" och numera finns som toscabulle, vaniljbulle, blåbärsbulle och flera andra varianter. Ändå håller kanelbullen ställningen. Till och med bagare gillar den.

– Är den varm ska man äta den med lite mjölk, tipsar Robert Nylund på Café Condis.

Sedan finns det andra kännetecken.

– Mammas bullar smakar alltid bäst.

Robert Nylund och undertecknad är överens om att en liten ogräddad degklutt kan smaka bra, speciellt när den är norpad utan bagarens vetskap.

Kanelbullen har ännu inte inlett sitt segertåg över världen, även om en 60-årig turkiska utnämner den till det absolut godaste bakverket i världen. I Turkiet finns ändå alla olika sorters baklava, så nog kan vi bullälskare sträcka på ryggen.

1999 initierades Kanelbullens dag av Hembakningsrådet, för att fira rådets fyrtioårs-jubileum (Hembakningsrådet startade 1959). Man ville hylla svensk hembakartradition genom att lyfta fram ett älskat bakverk och dessutom skapa en tradition som alla kan delta i. Kanelbullar till fikat är en del av vår svenska mat/brödkultur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!