Frågan om länsdansinstitution har gått i stå

Sedan förra kommunalrådet Karl Petersen, S, släppte nyheten om att Luleå kommun ska satsa på ett Dansens hus – i Luleå – har frågan om en länsdansinstitution med tillhörande konstnärlig scen lagts på is.– Man ska aldrig säga aldrig. Men just nu jobbar vi inte med det, säger landstingsrådet Kent Ögren, S.

Scen i Luleå. Frågan om var dansinstitutionen ska placeras är inte klart. Nu läggs istället kraften på Dansens hus i Luleå, enligt Kent Ögren.

Scen i Luleå. Frågan om var dansinstitutionen ska placeras är inte klart. Nu läggs istället kraften på Dansens hus i Luleå, enligt Kent Ögren.

Foto: Denis Farrell

DANS2014-10-08 07:00

Frågan om en länsdansinstitution har utretts grundligt. Institutionen skulle fylla ungefär samma funktion som Norrbottensmusiken gör för musiken. Att landstinget ska prioritera dansen beslutades redan i Kulturplanen 2011–2013.

Maria Rydén, tidigare chef för Dans i Nord, fick i det första uppdraget att kartlägga situationen och utreda behoven. Hon presenterade en rapport, som stöttes och blöttes runtom i hela länet. Hennes tanke var att Piteå skulle få ansvar för den pedagogiska verksamheten, medan Luleå skulle bygga en konstnärlig scen för dansen. Flertalet orter ställde sig bakom placeringen på två orter, utom Piteå och Arvidsjaur som ville förlägga hela institutionen, inklusive scenen, till Piteå.

Det var nu dragkampen började på allvar. Både Luleå och Piteå tog fram egna skisser på dansscener i respektive kommun som de presenterade. Båda förklarade sig dessutom villiga att delta i finansieringen.

Efter de första turerna beslutade landstinget att inleda en fördjupad studie med inriktning på de tekniska förutsättningarna och lokalförutsättningarna och vad som krävdes vad gäller kommunikationer, ekonomi och befolkningsunderlag. Däremot inte vilken ort dansinstitutionen skulle ligga på.

Men i november 2013 tog frågan en helt ny vändning. Karl Petersen gick ut med beskedet att Luleå kommer att få ett Dansens hus oavsett vad landstingets beslut blir – i gamla Åhlénshuset.

– Nu undanröjer vi en strid med Piteå. Om nu landstinget vill välja Piteå så står vi inte i vägen, sa Karl Petersen till Kuriren och deklarerade att det redan ingick i den kommunala budgeten.

Landstingsrådet Kent Ögren, S, har varit tydlig med att han vill att Luleå ska ha en dansscen, men Vänsterpartiet och Centerpartiet i landstingsfullmäktige backar inte upp honom, utan vill ha scenen i Piteå.

Och innan han går upp till landstingsstyrelsen med ett förslag vill han ha majoriteten med sig, sa han till Kuriren i november i fjol.

Nu verkar det som att landstinget tills vidare har släppt frågan om länsdansinstitutionen, dess konstnärliga scen och var den ska ligga.

– Vi behöver lägga kraft och energi på Dansens hus i Luleå. Det tar väldigt mycket kraft, säger Kent Ögren.

I Piteå däremot önskar man att dialogen ska återupptas så snart som möjligt.

– Det har varit stiltje i frågan, men jag hoppas den kommer upp på bordet igen så att vi får var med i diskussionen, säger Piteås kommunalråd Helena Stenberg, S.

Hon har inget emot att Luleå också får en dansscen, men tror fortfarande på Piteås potential och betonar att kommunen kommer att fortsätta satsa på dansen oavsett vilka beslut som tas i landstinget.

– Här i Piteå kan vi ju erbjuda hela kedjan med det pedagogiska och akademiska, skisserna som vi har gjort finns kvar och vi har pengar i vår budget.

Vid Dans i Nord, det regionala utvecklingscentrat för dans i länet, fortsätter arbetet som vanligt, trots att frågan om länsdansinstitution tycks ha gått i stå.

– "The show must go on", säger verksamhetschefen Marie Larsson Sturdy.

Hon har inte fått någon information om hur det går i beslutsprocessen och kan därför inte uttala sig om den.

– Men för dansutvecklingen i länet är det otroligt viktigt att det fattas ett beslut i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!