– Vi har haft lite olika ingångar i filmen. Jag har alltid varit fascinerad av den överlevnad som präglar människors kamp i glesbygden. Johan var framför allt intresserad av hur nyanlända ser på vårt land när de närmast hamnar mitt i skogen, säger Anette Winblad.
I juli 2015 öppnade ett asylboende i Gunnarsbyn. Och i dokumentärfilmen "Welcome to Gunnarsbyn" får tittaren följa byn och dess människor från Migrationsverket förfrågan fram till att flyktingarna anländer och integrationsprocessen startar.
– Det var en omfattande renovering av byns enda hyreshus som efter ett halvår och fler ombesiktningar slutligen stod klart att ta emot 50-60 nyanlända från Syrien, Afghanistan, Eritera, Somalia, Jordanien, Ukraina och Burma, berättar Anette Winblad. En process de följde, liksom diskussionerna och förhågorna som präglade tiden innan de anlände.
– Det var ett stort tillskott av nya människor i en liten by, naturligtvis fanns oro och rädsla för hur det skulle bli. Men vad vi fann var en lyckad integration och bybor både med en speciell överlevnads intelligens och en stor empatisk intelligens. De ordnade exempelvis själva svenskundervisning för de nyanlända, precis som de gick samman och köpte byns affär för att den skulle överleva.
Filmen slutar med att de nyanlända, utan varsel, måste packa ihop sina saker och lämna Gunnarsbyn efter att Migrationsverket dömt ut asylboendet. En och en halv månad senare har 95 procent av de nyanlända, på egen begäran, återvänt.
– Återkomsten skulle vi vilja skildra i en ny dokumentärfilm. Vi har materialet, säger Anette Winblad.
Fotnot: "Welcome to Gunnarsbyn" visas torsdag den 1 december på SVT och ligger också ute på SVT Play.