En scen för alla de som inte har råd att boka Kulturens hus. Det är visionen för Kulturföreningen Ebeneser. Snart kan den bli verklighet.

Nostalgin sköljer över en så fort man kommer innanför dörren. Tänk att än en gång få trampa uppför den blanknötta stentrappan. På väggen sitter tre skyltar med texterna "loge", "läktare" och "salong". Och där inne finns scenen precis som förut, liksom de ljust gråmålade träpelarna. Mörkläggningsgardinerna hänger kvar i fönstret. Kablar och urtag för ljus, ljud och lampor är intakta. Ebeneser klarade sig visserligen när Fritz Olsson-huset jämnades med marken, men alltsedan Kulturens hus öppnade 2007 har lokalerna stått tomma och övergivna.

– Det ser ut som om man bara lämnade lokalen och tänkte att någon skulle fortsätta någon dag, säger Fredrika Johansson, verksamhetsledare för Kulturföreningen Ebeneser.

Artikelbild

| Nyöppning. Fredrika Johansson, verksamhetsledare för Kulturföreningen Ebeneser, visar upp den gamla lokalen, som hon tror snart ska vara i bruk igen.

Förhoppningen är att kunna smygöppna före sommaren och sedan ha en ordentlig invigning nästa höst. Visionerna är stora.

– Det finns ju ett otroligt sug efter den här lokalen och vi vill göra det till en kulturell mötesplats, säger hon.

Hon talar om engagerade eldsjälar och kulturföreningar både i den egna kommunen och runtom i länet som inte vet hur de ska kunna arrangera något i Luleå.

– De har inte ekonomin och kunskapen och tycker att tröskeln blir för hög.

Artikelbild

| Skyltarna. Till och med skyltarna på väggen sitter där de satt när Kulturcentrum Ebeneser stängde för sju år sedan.

Kulturföreningen Ebeneser blir en paraplyförening, där länets kulturföreningar ska kunna bli medlemmar för den preliminära summan 4 000 kronor per år. Medlemmar får boka lokalen kostnadsfritt, men även icke-medlemmar ska kunna använda scenen mot en i sammanhanget hyfsat låg avgift. Kulturföreningen Ebeneser är behjälplig med alltifrån budget, marknadsföring, garderobsvakter och biljettförsäljning till att hjälpa till att anlita ljud- och ljustekniker.

– De som kommer hit får få stå för produktionskostnaderna, men vi är ju en ideell förening och tar inte mer betalt än vad vi behöver. Det är inget vi ska tjäna pengar på och därför kommer det inte att bli dyrt.

Artikelbild

| Ska bytas ut. Den gamla scenen ska bytas ut mot en mer flexibel scen, som kan tas bort när det exempelvis är trivseldans i lokalen.

Inte heller biljettpriserna ska vara dyra, betonar hon.

Också kulturföreningen kan skapa arrangemang om det behövs.

Artikelbild

| Trapphuset. Den blanknötta stentrappan finns kvar, liksom all inredning.

– Det kan ju vara ett antal unga rock- och popgrupper som har hört av sig och vill göra ett framträdande. Då kan vi samordna det och hjälpa till.

Hon själv blir spindeln i nätet.

Artikelbild

Vilka arrangemang det blir beror på vad kulturföreningarna vill göra. Det kan handla om trivseldans – en efterfrågad och saknad företeelse i centrala Luleå – konserter i alla genrer, dansföreställningar och konst. Både möblering och scen kommer att kunna ändras utifrån behov. Men det är endast öppet för publika, offentliga arrangemang.

Därtill planeras ett kafé med generösa öppettider. Köket ska ligga där garderoberna var förr och kaféborden både på läktaren och i salongen. Kaféverksamheten kommer att läggas ut på en utomstående aktör.

Artikelbild

– Vi hoppas att folk ska komma hit och fika och kanske samtidigt få se något på scenen som de inte alls hade planerat.

Hon vill inte att det ska framstå som en konkurrent till Kulturens hus, utan som ett komplement. Det som ska arrangeras i Ebeneser är förmodligen sådant som inte arrangeras alls i dagsläget.

Det som återstår är ett hyresavtal mellan kommunen och fastighetsägaren Norrporten, som också ska göra den planerade renoveringen. Men Fredrika Johansson ser inte någon risk att planerna går i stöpet.