Filmare som brinner för barnkultur

Det tog sin tid innan hon hamnade rätt. Men nu vet hon.

Filminspelning. Nästa vecka filmas de två sista avsnitten i tv-serien "Astrid och Adrian flyttar" i Övre Svartlå.

Filminspelning. Nästa vecka filmas de två sista avsnitten i tv-serien "Astrid och Adrian flyttar" i Övre Svartlå.

Foto: Johan Jansson

Film2016-08-19 06:00

– Jag brinner för barnkultur, säger filmaren Charlotta Lennartsdotter, som i år nominerades till Prix Juenesse för tv-serien ”Astrid blir storasyster”.

Det var när dottern Astrid föddes för sju år sedan som hennes intresse för barnkultur i alla former väcktes. Och när familjen sedan väntande tillökning ville Charlotta Lennartsdotter förbereda Astrid på att bli storasyster.

– Vi lånade böcker på biblioteket, många fina böcker har skrivits om hur det är att få syskon. Däremot fanns inga filmer.

Där och då föddes tanken om att själv göra en film.

– Jag menar, fler än jag borde ha behov av att förbereda ens barn på syskonskapet.

Det resulterade i den första tv-serien ”Astrid blir storasyster” som visats på Barnkanalens Bolibompa och följdes av en andra serie; ”Astrid är storasyster”, som har premiär i samma kanal den 28 augusti.

– Det finns ett jättestort intresse hos barn (vuxna tror ofta att det är tecknat som barn vill se) för dokumentärfilm som bygger på igenkännande för barnen som ser programmen. Det handlar om vardagssituationer som barn kan relatera till.

Alla avsnitten av Astrid blir storasyster har legat på Barnkanalens tio i topp på SVT-play vilket banat väg för även en tredje säsong; ”Astrid och Adrian flyttar”, där de två sista avsnitten ska börja filmas nästa vecka i Övre Svartlå, dit familjen flyttat i sommar.

– "Astrid blir storsyster" handlar om hur det kan vara att få ett syskon, medan "Astrid är storasyster" är en fördjupning av syskonskapet. Filmen vi håller på med nu

handlar om vår egen flytt från Sörmland hit till Övre Svartlå utifrån barnens perspektiv, men även den handlar om att vara syskon säger hon.

Att använda sina egna barn i sina filmer menar hon är speciellt.

– Främst är det roligt att arbeta och tillbringa mycket tid tillsammans med sina barn och barnen lär sig massor om hur det är på sin mammas jobb och hur går till att skapa film. Givetvis måste barnens integritet skyddas. Därför har jag medvetet valt bort vissa filmsekvenser. Även Astrid har lagt in sitt veto ibland.

Samtidigt menar Charlotta Lennartsdotter att hennes programidé bygger på att visa ett brett känsloregister med vardagliga dialoger och kroppsspråk. Det som upplevs som jobbiga och oönskade känslor, som svartsjuka, ska också få ett ansikte.

– Det är viktigt för barn att kunna spegla sig i andra barn, säger hon.

Att familjen valde Norrbotten har sin förklaring. Hennes sambo har sina rötter i Svartlå, så när ett jobberbjudande för honom dök upp, tog de steget att lämna Sörmland.

– Det handlar om främst om livskvalitet. Att vi förhoppningsvis kan jobba lite mindre och vara mer tillsammans som familj. Min sambo hade många resdagar tidigare. Dessutom hade vi sedan sex år tillbaka ett sommarhus här uppe, det finns en bra skola och förskola och vi trivs väldigt bra.

Förutom arbetet med tv-serien håller hon på med en långfilm som heter ”Badväder” som är tänkt att bli 10 minuter lång.

– Då är inte mina barn med utan en annan flicka och hennes morfar, säger Charlotta Lennartsson.

Charlotta Lennartsson

Utbildad till filmare i Buenos Aires, Argentina, en sex år lång universitetsutbildning.

Har främst jobbat med kortfilm, informationsfilm, dokumentärfilm samt som filmpedagog.

Arbetar just nu med inspelningen till tv-serien ”Astrid och Adrian flyttar” som ska visas i Barnkanalen våren 2017 samt med filmen ”Badväder” som också vänder sig till barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!