– Jag var färdig på SVT. Nu får jag nytta av mina studier i litteraturvetenskap och kreativt skrivande i kombination med min långa tv-erfarenhet, säger Sandra Warg.
Hon hade under en tid stått i ett vägskäl och när jobbet som vd för Filmpool Nord utlystes tog hon steget.
– Fast jag funderade både en och två gånger innan jag tackade ja. I grunden är jag journalist, är van att vara oberoende med möjlighet att ifrågasätta. Därför var det inte helt självklart att börja arbeta i en politikerstyrd organisation, menar hon.
Detta möte sker den 22 december och Sandra Warg har jobbat tre månader på sin nya tjänst – ett arbete hon fortfarande lär sig.
– Därför är det för tidigt att uttala sig om vilket avtryck jag kommer att göra på organisationen. Jag är en eftertänksam person och vill först se vad som fungerar bra och mindre bra innan jag förändrar något.
Mycket fungerar bra, menar hon. Istället väntar helt andra stora framtida utmaningar.
– Det handlar om det politiska läget med ett nytt politiskt styre av regionen som sagt att de ska omfördela pengar från regional utveckling och kultur till sjukvård. Regionen är ju vår största ägare och är därför extremt viktig för Filmpool Nords framtida utveckling. Vi har fått tilldelade pengar för 2019, men sedan vet vi inte vad som händer. Något besked av den nya regionledningen har vi inte fått.
Ett annat politiskt beslut som kan vara av yttersta vikt för länets framtida filmproduktion handlar om produktionsrabatter.
– Både Finland och Norge rabatterar filmproduktioner, vilket gör att många internationella filmbolag väljer norra Finland istället för norra Sverige. Jag menar, vi har ju liknande miljöer men kan aldrig matcha Finlands rabatter. Nu verkar det finnas en politisk enighet i riksdagen om att införa produktionsrabatter, men när ett sådant beslut kan tas med tanke på det osäkra politiska läget gör att jag är skeptisk. Men jag hoppas givetvis att det sker snart eftersom det är en mycket viktig framtidsfråga för Sveriges filmbransch.
Regionalt, menar Sandra Warg, att det är av yttersta vikt att bygga upp en filmbransch – filmarbetare som kan arbeta på stora filmproduktioner.
– Vi saknar framför allt producenter. Det bästa för vårat län vore om ett stort produktionsbolag valde att etablera sig i Norrbotten.
Vad säger du om den kritik mot Filmpool Nord som i våras framfördes av filmarbetare i Norrbotten. Kritik som bottnade i att man inte ansågs sig få stöd av Filmpoolen och att skattepengar i stället hamnar i södra Sverige och filmbolag flyger upp med egna filmteam?
– Jag vill inte uttala mig i den frågan. Har inte följt den debatten, men jag är av åsikten att de lokala berättelserna är jätteviktiga och att vi ska bygga där vi står. Det är klart att filmare som bor här ska kunna utvecklas och kunna göra film. Därför har vi bland annat startat ett projekt med Västerbotten för att stötta framtida producenter. Men det handlar också om ägardirektiv och där framgår att Filmpool Nord inte ska utbilda folk. Verksamheten är skattefinansierad och det kommer alltid att finnas åsikter om vilka projekt som ska stöttas. Vår uppgift är att välja.
Vilket stöd vill du utveckla till de regionala filmarna?
– Jag tror bland annat att stöden måste individualiseras. Olika personer behöver olika saker. Det handlar inte bara om finansiering. Till exempel kan vi aktivt hjälpa till med utveckling av dramaturgi, säger Sandra Warg.