Till det finns två skäl.
1. Att centrum för svensk film inte självklart längre ligger i Stockholm. Norrbotten, Skåne och Västra Götaland har byggt upp starka regionala filmcentrum som tillsammans är lika stora som den verksamhet som drivs i Filmhuset i Stockholm.
2. Att Svenska filminstitutetets nuvarande regim inte är lika lyhörd för den nya filmpolitiken. I dag fördelas 16 miljoner till regional filmverksamhet i hela landet. Av dessa går 0 kronor till de regionala produktionsuppdragen i Norrbotten, Skåne och Västra Götaland.
– Vi har inte fått några produktionsmedel på många år. Pengarna stannar i Stockholm, menar Susann Jonsson.
Detta menar Susann Jonsson är en tendens som hållt i sig de senaste åren. Annat såg det ut i slutet på 1990-talet och början på 2000-talet när Åse Kleveland var VD för Svenska filminstitutet.
– Det var en guldålder för svensk film. Åse Kleveland var mycket skicklig och såg värdet i att stärka regional filmverksamhet, helt enkelt för att det senare även gynnar filminstitutet. Nu är det annorlunda. Det är ingen hemlighet att genusfrågan varit Anna Serners fokus.
Susann Jonsson menar att frågan måste synliggöras, speciellt efter att filmpropositionen kom.
– Där betonas vikten av samverkan mellan regionerna och Stockholm, men den relationen stavas pengar. Det måste man förhålla sig till.
Förslaget att flytta Svenska filminstitutet ska, enligt Susann Jonsson, ses som ett utspel.
– Det handlar om att tydliggöra att vi numer har en statlig filmpolitik och därmed äger politiken lokaliseringsfrågan. Men visst, jag kan förstå att Svenska filminstitutet och Filmhuset på Gärdet som Harry Schein skapade har ett enormt symbolvärde. Utspelet handlar främst om att få Svenska filminstitutet att förstå att de har ett nationellt ansvar för svensk film. Ett ansvar som sträcker sig utanför Stockholm och varför skulle det då vara omöjligt att utlokalisera filminstitutet. Andra stora myndigheter har man ju flyttat från vår huvudstad.
Förslaget har, enligt Susann Jonsson, främst fått positiva reaktioner. Både från filmvärlden, men också av den socialdemokratiska riksdagsgrupp som besökte Filmpool Nord förra veckan.
– De som avfärdat förslaget har ett gemensamt. De är Stockholmsbaserade. Det allvarliga är att Sverige är en mycket liten filmnation. Ska vi åstadkomma något bygger det på samverkan. Det förstår inte Svenska filminstitutet idag.