Regional filmkritik – saknar dialog

– Vi är mycket positiva till att filmavtalet sagts upp och att vi får en ny nationell filmpolitik. Men i dagsläget ser det ut som att regionerna drog nitlotten, igen, säger Susann Jonsson, vd för Filmpool Nord.

Representation. Susann Jonsson, vd Filmpool Nord efterlyser regional representation vid Svenska Filminstitutet.

Representation. Susann Jonsson, vd Filmpool Nord efterlyser regional representation vid Svenska Filminstitutet.

Foto: Eija Dunder

Filmpolitik2016-12-06 19:54

Ja, förväntningarna på den nya statliga filmpolitiken var höga hos landets regionala filmcentrum.

Enligt Susann Jonsson såg de en ökad möjlighet till inflytande och ett bättre nationellt samspel i filmpolitiska frågor.

– Men för att citera min kollega, Tomas Eskilsson, vd för Film i Väst har vi ännu inte sett några tecken på att ansvariga på Svenska Filminstitutet tagit sitt uppdrag till den nivå som är framskivet i underlaget för den nya filmpolitiken. Vår farhåga är att regionerna fortsättningsvis ska ses som ett särintresse hos Svenska Filminstitutet.

Kritiken hon och hennes kollega Tomas Eskilsson, vd för Film i Väst har handlar främst om att den nya styrelsen för Svenska Filminstitutet, som kommer att ha det yttersta ansvaret för den nya nationella filmpolitiken, saknar regionala representanter.

– Vi hade gärna sett att när regeringen tillsatte den nya styrelsen även skulle letat bland de kompetenser som finns i regionerna. Det finns kompetenta professorer och näringslivsfolk även utanför Stockholm, säger Susann Jonsson.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke som gästar Luleå för att invigningstala på Filmpool Nords årliga arrangemang Filmkonvent 2016 håller inte med om kritiken.

– Representation är inget självändamål. Styrelsen är mycket kompetent och jag förutsätter att de kommer att ha en god dialog med regionerna. Svenska Filminstitutet ska återrapportera till regeringen om den nya filmpolitiken som i deras uppdrag ställer stora krav på dialog och samråd med aktörer ute i vårt land. Jag har hittills bara fått positiva signaler, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Hon menar dock att frågan om regionernas inflytande kommer att utvärderas, liksom hela filmpolitiken under resans gång.

– Målet är en livskraftig filmbransch och det kräver en löpande dialog med alla kompetenser inom filmvärlden. Min erfarenhet är att de nya råden, liksom Svenska Filminstitutet visat på en lyhördhet och transparens. Ett tydligt krav är också att Svenska Filminstitutet måste samråda med de fyra branschråden inför stora beslut. Visionen är att svensk film ska ha en hög kvalitet och en sådan bredd att den angår alla. Det är en filmpolitik som förpliktigar, menar kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Filmpolitik

Den 1 januari 2017 får Sverige en statlig filmpolitik. En omställning från det gamla filmavtalet som kommer att fasas ut eftersom. På statens uppdrag ska Svenska Filminstitutet med dess nytillsatta styrelse i samråd med fyra nytillsatta råd utveckla den nya filmpolitiken. Samtidigt höjs filmmomsen, från 6 procent idag till 25 procent där den höjda momsen ska användas för att finansiera den nya filmpolitiken.

Filmpropositionen har kritiserats och när förslaget klubbades i riksdagen fick den sju tillkännagivanden, vilket kritiker tolkat som ett underkännande och krav har också höjts på en ny filmutredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!