Nu är han aktuell med ett helt nytt verk på Luleå Airport.

– Det är lite rörigt och stressigt just nu. Ändå har jag tackat nej till många utställningar, säger konstnären Thomas Hämén.

Förutom sitt eget konstnärskap är han nämligen en av tre i den konstnärliga trion för höstens konstbiennal i Luleå, men han har tagit sig tid för att skapa ett helt nytt verk för alla flygresenärer.

Artikelbild

| Konstnären Thomas Hämén berättar att han söker finna det poetiska i ingenjörskonsten.

– Jag var ledare för konstkollot i Älvsbyn och skapade skulpturen ”Shiatsu shaker” på kvällarna, berättar han.

Verket ”Shiatsu shaker” är en vidareutveckling av en mycket större installation han visade i Amsterdam förra året. Och precis som då är det ett konstverk som rör på sig.

– Jag utgår ganska ofta från maskiner när jag skapar. Jag försöker hitta det poetiska i ingenjörskonsten och i just detta verk har jag använt mig av en nackmassage maskin. En både tragisk och vacker uppfinning. Massage är ju en intim kroppslig kontakt som här bytts ut mot en mekanisk massage. Det tycker jag säger något om vår samtid, menar han.

Verket som är en ganska komplicerad mekanisk konstruktion innehåller flera rörliga delar, alla beroende av varandra för att skapa den känsla Thomas Hämén vill förmedla. Bland annat är verkets röda band betydelsebärande och en länk till det län där verket visas.

– Jag och min flickvän åker alltid till Gällivare över nyår för att åka längdskidor och koppla av. Åker du kommunspåret finns en järnvägsövergång där röda band satts upp och som vajar i vinden, troligen för att varna renarna. Det är så otroligt vackert, närmast melankoliskt.

Men även om han säger sig vara fascinerad av att undersöka mänskligheten – vad vi är genom våra tekniska innovationer och verktyg – vägrar han att definiera sitt konstnärskap.

– Jag gör allt; målar, skapar videokonst och installationer. Mitt konstnärskap bygger inte på någon särskild teknik. Jag drivs av mina intressen. Därför vill jag inte säga att just det här håller jag på med utan ser mitt skapande som en grupputställning.

Teknikintresset har han dock burit med sig sedan barnsben. Uppvuxen i en familj i Luleå, där pappa är ingenjör och mamma är tandläkare, föll det sig naturligt att middagssamtalen ofta blev av naturvetenskaplig karaktär.

– Jag minns tydligt när pappa ritade och förklarade hur en masugn fungerar. Samtidigt var jag intresserad av dans, konst och filosofi. Där kom nog min strävan efter att finna det poetiska i ingenjörskonsten. Jag menar, vi är alla produkter av en familj, säger Thomas Hämén.

Fotnot: Verket ”Shiatsu shaker” invigdes måndag den 2 juli på Luleå Airport.