Årligt eldorado för stickerskor

En avig, en rät. Nja, de som sökt sig till Nordiskt Sticksymposium i Kiruna är mer avancerade än så.

Gammal tradition. Den estniska sticktekniken har gamla anor, men kunde inte utövas mer än på isolerade öar under Sovjettiden. Nu undervisar stickerskan Kristi Joeste på ett av landets universitet där hon även forskar och skriver böcker om estnisk stickning och dess tekniker.

Gammal tradition. Den estniska sticktekniken har gamla anor, men kunde inte utövas mer än på isolerade öar under Sovjettiden. Nu undervisar stickerskan Kristi Joeste på ett av landets universitet där hon även forskar och skriver böcker om estnisk stickning och dess tekniker.

Foto: Eva Åström

Hantverk2016-07-01 06:00

Här har cirka 120 stickerskor från främst de nordiska länderna samlats för att fördjupa sig i stickning och andra textila tekniker.

– Jag har deltagit i 15 år. Varit till både Japan, Estland, Färöarna och Island förutom de nordiska länderna, säger Eva Hafverkorn Anteniadis.

Till vardags arbetar hon som barnmorska i Stockholm och har med sig sin väninna, IT-chefen Christina Huss, även hon baserad i huvudstaden.

– Vi brukar ses och sticka på olika kaféer tillsammans med andra stickerskor. Eller så hoppar vi på någon kurs men Nordiskt Sticksymposium är årets höjdpunkt, menar de.

De går båda Kristi Joeste kurs i att sticka estniska vantar. Kristi Joeste är en välkänd stickerska som förutom att hon är lärare i estniskt textilt hantverk vid UT Viljandi Culture Academy, även forskar och har skrivit böcker om estnisk stickning och dess speciella tekniker. Dessutom driver hon en liten egen rörelse.

– Den estniska sticktraditionen är rik, med många stilar, olika tekniker, material och färgkombinationer. Men alla vantar stickas med mycket tunt garn och med smala stickor. Helt enkelt för att de skulle vara slitstarka, säger hon.

Kristi Joestes forskning bygger dels på fynd man gjort i framförallt i torvmossor på Estland men också museiföremål.

– Under Sovjettiden gick mycket av hantverkstraditionen under, men bevarades främst på isolerade öar. Men sedan självständigheten har vi börjat återta vår tradition. Det är viktigt att föra hantverkstraditionen vidare. Du måste kunna grunderna för att utvecklas, menar hon.

Själv kallar hon sitt arbete för en mission. Stickning lärde hon sig i skolan och har stickat otaliga vantar och sockar baserad på estnisk tradition.

– Jag har stickat i 16 år. Jag har svårt att se att kommer att sluta, säger hon.

Av de 26 kursledarna under veckan är 18 av dem verksamma i Norrbotten eller har rötter i Norrbotten.

– Det var viktigt för oss att visa upp den norrbottniska och samiska hantverkstraditionen, men även Kiruna. Vi vill också gärna gynna besöksnäringen, säger Maud Ån, en av sex kvinnor i arbetsgruppen för Norrbottens läns hemslöjdsförening och länshemslöjdskonsulentverksamheten i Norrbotten i samarbete med Gavstrik.

Gavstrik är en dansk stickförening med över 1 400 medlemmar och är den övergripande, sammanhållande organisationen som ansvarar för Nordiskt Sticksymposium som lockat stickerskor i 17 år till den årliga kursveckan.

Det var Christina Kolmert från Piteå som för två år sedan kläckte idén att Norrbotten skulle vara värd för symposiet.

– Det var inte genomtänkt direkt, men med en fantastisk arbetsgrupp gick det bra, säger hon.

Förutom trevlig samvaro för de som älskar textilt hantverk, garn och stickning vill arbetsgruppen också sätta fokus på just den textila traditionen. En folkbildning i kvinnligt hantverk men också höja dess status.

– Det är bara att se vilket pris du får för en kniv i förhållande till en hemstickad tröja, menar textildesignern Christina Lindmark från Luleå som också ingått i arbetsgruppen.

Hon började undervisa i stickning på 1970-talet och har sett intresset för det textila hantverket komma och gå.

– De senaste åren har intresset ökat igen hos de yngre. Nyfikenheten på stickning hoppade över en generation, säger hon.

Christina Lindmark menar att det går mode i hantverk, precis som andra saker, men att internet bidragit till att fler återfunnit handens arbete.

– Dels handlar det lätttillgänglig information men jag tror också att många upptäckt att det finns en stor vila i att arbeta med dina händer. Det ger tankarna ro, säger Christina Lindmark.

Nordisk Sticksymposium pågår fram till och med 3 juli på Malmfältens Folkhögskola i Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!