Hon är ny konsthallschef för Havremagasinet

Mariangela Méndez Prencke har utsetts till ny konsthallschef för Havremagasinet i Boden.

Mariangela Méndez Prencke är ny konsthallschef för Havremagasinet i Boden. Hon tillträder sin tjänst i början på februari nästa år.

Mariangela Méndez Prencke är ny konsthallschef för Havremagasinet i Boden. Hon tillträder sin tjänst i början på februari nästa år.

Foto: Pressbild

Kultur2019-11-11 14:30

– Fantastiskt bra, en drömvärvning och vårt första val, säger Ingela Ögren Weinmar, intendent och utställningsproducent på Havremagasinet.

Mariangela Méndez Prencke har tidigare bott i Luleå i många år. Då arbetade hon som curator och frilansande intendent med uppdrag i Colombia, Kanada, Brasilien, Sverige och Norge. Men när hon återvänder till länet är det alltså som konsthallschef.

 – Vi har samarbetat med Mariangela när hon curerade utställningen "Du som jag" för Havremagasinet 2016. Vi känner varandra och det arbetet fungerade mycket bra, säger Ingela Ögren Weinmar.

Hon betonar Mariangela Méndez Prenckes gedigna kompetens och hennes breda kontaktnät inom samtidskonsten, både lokalt, nationellt och internationellt.

–  Vår övertygelse är att hon kan bidra med spännande utställningar och idéer vad gäller tematiskt högaktuella frågeställningar som även kan relatera till vårt område i Norrbotten. Dessutom har hon jobbat länge med text och kan uttrycka sig. Hon fick också mycket goda referenser från Röda Stens Konsthall i Göteborg där hon arbetat som intendent sedan år 2017.

 Mariangela Méndez Prenckes är född i Barranquilla, Colombia. Hon har en magisterexamen i konstcuratoriska studier från Center för Curatorial Studies vid Bard Collage i New York och jobbade som docent för fakulteten konst och humaniora vid Universidad des los Andes i Bogotá mellan åren 2006-2014.

År 2013 var hon konstnärlig ledare för Colombias största konstbiennal, den 43:e National Salon of Artist under titeln "Att veta att inte veta". Hon har dessutom arbetat som konstkonsulent för det colombianska Kulturministeriet och för Bogotás kommun.

Bland hennes senaste frilansande uppdrag som intendent kan nämnas "The Mother´s Surface. Delcy Morelos" på South Alberta Art Gallery i Kanada och ett flertal utställningar i Central- och latinamerika, förutom "Du och jag" som förutom på Havremagasinet även visades på Sami center för Contemporary Art i Karasjok, Norge. 

Mariangela Méndez Prenckes är även föreläsare och författare. 2015 publicerade hon sin bok "Seducción: realismo extremo en la décade del 70 en Colombia", med den svenska titeln "Förförelse: Extrem realism på 70-talet i Colombia". År 2016 förärades hon också med ett stipendium från Sveriges författarfond. 

Mariangela Méndez Prenckes sitter även i redaktionskommittén för kulturtidskriften Errata# samt deltagit i flera residensprogram, bland annat i Sommerakademie i Zentrum Paul Klee i Bern, Schweiz.

Hon tillträder som konsthallschef den 1 februari 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!