– Många utgår från att vi som ursprungligen kommer från andra länder haft det dåligt. Men jag hade ett bra liv och fina jobb. Det var kärleken som fick mig att flytta, säger hon.

Hemma i Mexico jobbade Pilar de Burgos parallellt med filminspelningar vid sidan om sitt konstnärskap. Bland annat medverkade hon vid inspelningen av ”Romeo och Julia” med Leonardo DiCaprio och Claire Danes i huvudrollerna och vid inspelningen av ”Zorro” med Antonio Banderas.

– Som sagts, jag hade ett fint liv, betonar hon.

Det är också alla olika orsaker till att människor, växter och djur förflyttar sig hon vill belysa i sin installation ”Det sanna innersta väsen... tillåter inga gränser”. Specifikt för utställningen på Havremagasinet har hon byggt upp en betongmur där rötter, bestående färgad och vaxad textil, klättrar över muren åt båda håll.

– Det jag vill säga är att inga murar stoppar naturen. Fjärilar reser mellan Kanada och Mexico och sedan samma väg tillbaka. Historiskt har allt liv förflyttat sig. Därför har rötterna två betydelser – de symboliserar också blodådror – det som håller oss vid liv.

Muren symboliserar givetvis en verklighet som står henne nära hjärtat där Donald Trump gick till val med löfte om att bygga en mur mot Mexico.

– Det spelar ingen roll. Människor kommer ändå att ta sig över muren – livet går dit livet vill.

Installationen kommer också att innehålla ett ljudverk, där människor som talar olika språk berättar historier som inte översätts.

– Min poäng är att språket är betydelsefullt för vår förmåga att förstå varandra. Men det finns alltid någon som kan förstå vad du säger. Det är framtidshopp, säger Pilar de Burgos.