Det är svårt att hitta en bra jämförelse, men i Danmark är hon ungefär lika stor som Lisa Nilsson eller Marie Fredriksson är i Sverige, förklarar Lars Danielsson. Han är hennes partner både privat och på scenen, kommer ursprungligen från Småland, men bor idag tillsammans med Cæcilie Norby i Köpenhamn.
Efter en konsert tillsammans med Norrbotten Big Band i Luleå i december bestämde man sig på Norrbottensmusiken för att anlita duon igen till en länsturné.
Cæcilie Norby och Lars Danielsson har både skrivit och arrangerat flertalet av konsertens planerade nummer själva. De har också plockat med sig en låt av Temptations, en av Maurice Ravel och en av Trent Reznor , som de arrangerat och lagt in i repertoaren. Lars Danielsson har tidigare skrivit för storband, men för Cæcilie Norby är det första gången.
– Det är svårt, men verkligen kul, säger hon.
Medan Lars Danielsson har en gedigen musikalisk skolning med lektioner i piano och cello från låg ålder och musikhögskola i Göteborg, är Cæcilie Norby helt självlärd. Detta trots att hon är uppvuxen med en pappa som var kompositör – Erik Norby – och en mamma som var operasångerska – Solveig Lumholt. Musik var något man alltid tittade på med professionella ögon i hennes hem, berättar hon.
– På gott och på ont. Det fanns en stark kärlek och förståelse för musik. Samtidigt blev man redan från början utsatt för en professionell kritik, vilket var bra, men kanske lite hårt.
I själva verket var hon fast besluten om att inte bli musiker, ända tills hon flyttade hemifrån som 17-åring. Först då började hon sjunga. Inte klassisk musik utan pop och jazz. Hon var en av sångerskorna i det populära bandet One Two. Idag är hon inriktad på jazz.
De har jobbat ihop i 15 år och varit ett par i 14. Det kan finnas nackdelar med det – främst när det gäller vem som ska ta hand om dottern när de ska ut på turné. Men mest ser de fördelar.
– Det är väldigt kul att spela ihop och privat är det jätteroligt att få resa och uppleva så mycket tillsammans, säger Cæcilie Norby.
– På lördag har vi gjort kanske 1.000 spelningar tillsamans. Det gör att man blir oerhört samspelta, säger Lars Danielsson.
Europa är deras musikaliska scen. Ofta uppträder de tillsammans bara de två, ibland ingår de i en kvartett, men det händer också att de har med sig en hel symfoniorkester eller – som nu – ett storband.
Fortfarande har de inga problem att hitta den där nödvändiga glöden för varandra när de uppträder tillsammans.
– Han är en av de bästa musikerna jag någonsin spelat med och det har inte någonting med det privata att göra. Det är han även när jag är sned på honom för att han inte har diskat, säger Cæcilie Norby och ler.
Sedan blir hon allvarlig.
– När man står på scen är det viktigt att flirta med alla musiker, oavsett kön och ålder. Om man inte visar vem man själv är och utstrålar passion för dem man spelar med, så låter det inte bra.
Skämtsamt konstaterar vi att hon nu kommer att få ett helt storband att flirta med.
– Ja, det är kanon, det passar mig, säger hon glatt och fortsätter:
– Det som är så fantastiskt med att spela med Norrbotten Big band är att det är så många fantastiskt bra musiker samlade på ett ställe. Ett riktigt "dröm-big-band".
– Med en drömledare, tillägger Lars Danielsson och syftar förstås på Joakim Milder , den konstnärliga ledaren som i det här sammanhanget fungerar som repetitör och dirigent.