Det är Sven Wollter som är initiativtagare till kabarén, som går av stapeln söndag den 22 mars på Norrbottensteatern. Han har tidigare satt upp en liknande kabaré i Norrköping.

Vad vill du åstadkomma med detta?

– Det är en framsträckt hand och en solidaritetshandling till hemlösa människor som har det svårt och som inte vet från den ena dagen till den andra om de har en plats i samhället. Och visa att det är människor som bryr sig och som vill hjälpa till och som ser er. Jag tror många känner sig osedda och bara att de vet att det är någon som ser och förstår kanske kan ge lite hopp och livskvalité för dem.

Artikelbild

| Anna Waara, Sensus studieförbund.

Han hoppas också att de som besöker kabarén ska fördjupa sin inställning till fattigdom och utanförskap.

– Det behövs i vårt samhälle, säger han.

Inträdet är gratis, men på plats kommer det finnas möjlighet att skänka pengar och även buda på konstverk av Erling Johansson och Mats Risberg. Alla pengar ska sedan gå till tidningen Dik Manusch, som på svenska betyder Se Människan. Tidningen ska säljas av hemlösa för 50 kronor, är fylld med texter skrivna av ideella skribenter och den som säljer tidningen får behålla alla pengar själv. Från början startade tidningen upp i Skellefteå, men ska nu tryckas i Luleå.

– Det är ett värdigare sätt att kunna göra sig en inkomst och kunna få pengar för de som inte har pengar eller möjlighet att få det på andra sätt. Vi hoppas att många ska kunna sälja den som ett säkrare alternativ till att tigga, för det är inte särskilt tryggt, säger Anna Waara, som jobbar åt Sensus studieförbund som är ansvariga för tidningsprocessen i Norrbotten.

Artikelbild

| Sven Wollter

0920-26 29 00