Det tog fem år – men snart är skulpturen klar

De kallar henne "Simmerskan". En monumental skulptur som är 80 meter lång och sammantaget väger drygt sju ton.

Diamantsåg. Diamantsågen används för att karva ur stenen och skapar mycket vibrationer. "Efter en timme är man helt slut", säger Tim Linhart.

Diamantsåg. Diamantsågen används för att karva ur stenen och skapar mycket vibrationer. "Efter en timme är man helt slut", säger Tim Linhart.

Foto: Petra Isaksson

Konst2016-07-16 17:00

– Det är femte sommaren jag jobbar med denna skulptur, säger konstnären Tim Linhart.

Birgitta och Tim Linhart har främst gjort sig kända som skapare av konceptet Ice Music, sina isinstrument och isskulpturer. Få känner däremot till deras stenprojekt. Monumentala stenbarn som är tänkta att bli till en serie. Tre av dem står i Marielund i Haparanda. "Simmerskan" är det fjärde stenbarnet som än så länge saknar hem.

Det är Birgitta Linhart som skapat modellen till skulpturen som sedan hennes make Tim arbetat vidare med.

– Det kom en graviditet emellan. Därför tog jag över, säger Tim.

Tre somrar tog själva uthuggningen av stenen. Förra somaren skapade han skulpturen och denna sommar handlar bara om polering, vilket görs i 18 steg. Varje steg av poleringen tar en vecka och vid Kurirens besök är Tim Linhart inte ens halvvägs.

– Jag har polerat skulpturen till 320, på väg mot 3000, ler han.

Det vill säga. Det handlar om tålamod, uthållighet och hårt arbete. Dessutom är det farligt. Om diamantsågen slinter eller om man sågar fel är olyckan där.

– Att jobba med sten är att arbeta nära döden. Dessutom blir man helt utmattad av vibrationerna av diamantsågen, menar Birgitta Linhart.

För att underlätta arbetet har Tim Linhart skapat egna verktyg, framför allt för att slippa jobba för hand.

– Jag tänker på alla monumentala skulpturer som skapats utan tillgång till vår tids verktyg. Det kräver respekt, säger han.

Stenen till skulpturen heter mylonit och kommer från ett stenbrott i Wilhelmina som paret själv valt ut. En ganska besvärlig sten, enligt Tim Linhart, där vissa delar är mjuka och andra stenhårda.

– Jag vet inte mycket om olika stenarter, men just denna sten kan jag mycket om.

Han smeker "Simmerskans" huvud som nu är mjuk som silke. Varje dammlager han polerar bort gör skillnad.

– Man måste känna på henne. Det är sensuellt, nästan som en älskarinna.

Vad är då skillnaden mellan is och sten?

– Du måste arbeta mycket snabbare med is. Jag har gjort hundratals iskulpturer under en vintersäsong medan det tagit fem somrar att göra "Simmerskan", menar Tim Linhart.

Han beskriver sig själv som perfektionist. Exempelvis arbetar han på en teckning, "Nattvarden" för 14:e året i rad. Det finns nämligen alltid detaljer att utveckla.

– Därför gillar jag att jobba med is. Det materialet har också sin komplexitet, men den snabba arbetsprocessen och att de försvinner, gör att jag får släppa på mina krav på absolut perfektion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!