Nu gästar delar av kollektivets medlemmar Galleri Syster som en del av ”systrarnas” internationella residensprogram.
– Galleri Syster har funnits i tio år. Vi kände att det var dags att ta nya steg och utveckla vår organisation. Därför vill vi bygga upp ett internationellt residensprogram, säger Sara Edström och Anja Örn, Galleri Syster.
Under många år har de arbetat för att skapa ett konstnärsutbyte med omvärlden utanför Sveriges gränser.
– Vi är etablerade på den svenska konstscenen. Vi vill vidga både vår egen praktik och hitta större internationella sammanhang. Inte bara fungera som organisatörer åt andra, menar Sara Edström.
Det var hon som kom i kontakt med konstkollektivet f f under sin sju månader långa konstnärsvistelse i Berlin.
– Vår önskan är att själva bli mer delaktiga i de konstnärliga processerna. f f bygger på en lösare och friare organisation än Galleri Systers där konsten och feminismen möts på ett mycket heterogent sätt. Mycket inspirerande, menar Sara Edström.
Men det är inte lätt att beskriva det feministiska konstkollektivet f f:s verksamhet. Egentligen påminner det snarast om en plattform för konstnärer att möta likasinnade i samtal, happenings, utställningar och projekt med bas i Berlin, Tyskland. Eller är de konstnärer? Diskussionen uppstår medlemmarna emellan denna förmiddag i Galleri Systers lokaler i Luleå. För Aubery Heichemer, ursprungligen från New York är identiteten som konstnär inte förknippad med det som är hennes yrke och försörjning.
– I USA måste alla konstnärer jobba. Utbildningen är så dyr. Det var först när jag flyttade till Europa som jag träffade konstnärer som inte hade någon annan försöjning än just konsten, säger hon.
Själv arbetar hon på ett tekniskt företag i Berlin sedan många år tillbaka och bygger sin personliga konstpraktik på att skapa installationer som reagerar på ljud- och synintryck.
– Berlin slukade mig fullständigt. Jag blev fast, säger hon.
Och att just Berlin blivit basen för medlemmarna i f f verkar främst handla om stadens tillåtande attityd till det annorlunda, likväl som det normala. Men också att det varit förhållandevis billigt att leva och verka som konstnär i Berlin.
– Det håller dock på att förändras. Lägenheter köps som investering och står tomma. Det kan komma att förändra Berlin, menar Magda Tothova som halvtid även bor i Wien, Österrike.
Tillsammans med Linards Kulless från Lettland har hon tillbringat tre veckor i Luleå i konstresidens, där de undersökt platsen och miljön. Övriga fyra deltagare från kollektivet har kommit senare.
– Vi har bland annat varit i skärgården, plockat mycket svamp och ätit oändligt med svamp, säger Magda Tothova.
Deras platsspecifika research ligger till grund för den konsthappening som avslutar kollektivets residens på lördag under namnet ”Stage Diving” – en perfomancevandring i Luleå som avslutas med en vernissageutställning i Galleri Systers lokaler i samarbete med medlemmar i Lillasyster.
– Syftet är att upphäva gränsen mellan scen och publik. När vi arbetar med f f lägger vi våra egon åt sidan och skapar tillsammans, säger Dorota Walentynowicz.