Det är utgångspunkten för utställningen ”Norrland – en konstutställning om halva Sverige” som har vernissage på Konsthallen i Luleå på lördag.
– Det finns så många stereotyper om norrlänningen – att det är en man som snusar, dricker hembränt och är fåordig. Stereotyper som återreproduceras om och om igen i riksmedia som söker berättelser som passar in i den gängse bilden av norrlänningen. Men vi som bor här vet att den bilden inte stämmer, säger Hans Sundvall, konsthallschef.
Konstnärer från Gävleborg och uppåt bjöds in i att delta, där uttrycken är mycket varierande. Här finns exempelvis klassiska ljusmålare som Sara Vide Ericsson representerade i samma utställning som konstduon fotografen Johannes Samuelsson och hantverkaren och EU-migranten Anton Ciurar. De driver tillsammans ett konstprojekt där de samlar skrot tillsammans som sedan Anton Ciurar gör kaminer av som han säljer till sina landsmän som bor i tillfälliga bostäder i Sverige. Johannes Samuelsson dokumenterar processen och det färdiga resultatet.
– EU-migranterna är en del av vår vardag idag. Därför är detta konstprojekt ytterst aktuellt. Politisk konst är givetvis en definitionsfråga. Politisk konst idag tar sig helt andra uttryck än under 1960-70-talet, då man gärna avbildade demonstrationståg. Alla skulle kanske inte hålla med om att vissa av konstnärerna i denna utställning är politiska, men jag tycker det. Det är mitt urval, säger Hans Sundvall.
Planen var egentligen att det skulle hållas konstbiennal som brukligt i Luleå denna höst. Men när konstgruppen Kilen önskade att konstinstitutionerna skulle ta över sa Luleå kommun nej till att anställa en projektledare.
– Det går inte att anordna en stor konstbiennal utan en projektledare. Vi fick tänka om när vi fick beskedet i december förra året.
Att det blev just politisk konst som fick ersätta biennalen handlar främst om att utställningen sammanfaller med en stor konferens där temat är konstpolitik och konstnärernas arbetsvillkor.
– Det gav mig en idé och ingång, speciellt som det ligger på rikspolitikernas bord att besluta om att skapa en storregion av de fyra nordligaste länen samtidigt som röster höjs om att Norrland borde kräva självständighet. Men det handlar också om att väcka frågeställningar om norrlänningen som gärna utmålas som kontrast till den moderna och urbana storstadsbon.
Utställningen ”Norrland” pågår till och med 9 november.