Det är utgångspunkten i konstnärsduon Sarah Cooper & Nina Gorfers utställning "Interruptions" som till våren visas på Fotografiska museet i Stockholm.
Två gånger en och en halv meter stora porträtt av samiska kvinnor. Porträtt som utstrålar kraft, men också lugn, stillhet och vilja. Här finns färger, men också svärtan.
– Det kändes bra att låta de samiska kvinnorna ta plats i Kiruna stadshus innan det rivs och jätteroligt att Fotografiska köpt hela utställningen, säger Maria Ragnestam, projektledare för Konstmuseet i Norr.
Fotoutställningen "Interruptions" är tillika den sista utställningen inom ramen för projektet Konstmuseet i Norr som avslutas vid årsskiftet och ersätts med ett länskonstmuseum med placering i Kiruna. Invigningen ska ske under 2018.
– Länskonstmuseet får 2 000 kvadratmeter till sitt förfogande i det nya stadshuset, inklusive förråd och arkiv, säger Maria Ragnestam.
Hon är märkbart rörd. 2011 började hos sin tjänst som projektledare med bland annat i uppdrag att skapa förutsättningar för ett beslut om att skapa ett länskonstmuseum. Något man berett och återremitterat minst fyra gånger.
– Det har inte skapats ett länskonstmuseum sedan 1980-talet i Sverige. Det är stort, säger hon.
Att det just blev en fotoutställning som fick avsluta projekt Konstmuseet i Norr handlar om att det är en konstform som inte visats så mycket i Norrbotten men också att det finns en mörk fotografihistoria i rasbiologiskt syfte som präglat generationer av samer och tornedalningar i Kiruna.
– Cooper och Gorfer har jobbat mycket med minoritetsgrupper, är vana att problematisera känsliga ämnen.
Att det just blev en porträttserie av samiska kvinnor var inte givet på förhand.
– Varje konstprojekt börjar med ett vitt blad. Jag bjöd hit dem för att de skulle få en känsla och förståelse för länet. De beslutade sig ganska snabbt efter ett flertal möten med människor att det var detta de ville göra, säger Maria Ragnestam.
En av hennes visioner under sin tid som projektledare för Konstmuseet i Norr har varit att hitta en balans mellan olika konstnärliga uttryck och tekniker.
– Jag ville visa att konst är så mycket mer än tavlor på en vägg. Det har handlat om att skapa en förståelse för konstnärens roll för att skapa ett levande konstklimat. Jag tror också det är viktigt att presentera många olika konstgenrer för att föda ett intresse hos både gammal och ny konstpublik.
Därför är Maria Ragnestam nöjd över att det nya länskonstmuseet inte kommer att ha en permanent utställning. Tanken är att bygga vidare på det Konstmuseet i Norr påbörjat. Det fanns med andra ord många anledningar till att invigningen av den sista utställningen förvandlades till ett gråtkalas.
– Det känns som vi åstadkommit en bedrift - ett nytt länskonstmuseum.
Under tiden "Interruptions" visas i Kiruna stadshus hålls även en föreläsningsserie om fotografiets kraft varje tisdag. Föreläsningsserien, under namnet Fábmo (samiska för kraft) inleddes i veckan där fotografen Sara Lindquist talade under rubriken "Att återge en minoritet". Hon jobbade tre år som projektledare för "Queering Sápmi" tillsammans med kulturanalytikern Eldrida Bergman. Projektet startades för att nyansera bilden av samisk identitet och utgick från rapporter som visade att det är svårare att vara samisk hbtq-person än icke-samisk, både bland samer och icke samer. Slutresultatet blev förutom en internationellt turnerande utställning, även en bok.
– Vi var aldrig ute efter att ge ett facit, eller svara på frågor. Det handlade om att synliggöra samer och deras berättelser. Därför valde jag också att inte jobba med dokumentärt fotografi, utan skapade iscensatta fotografier med hjälp av statister från organisationer och samarbetspartners, säger Sara Lindquist.
"Interruptions" visas i Kiruna stadshus fram till och med 30 september.