Tuffa villkor för konstnärer

För att lyckas överleva och etablera sig som konstnär är det bra om du har ett socialt kapital med rätt kontakter och en god ekonomi.

Konsten och konstnärers villkor. Under temat konstnärers yrkesidentitet lyfts konstnärspolitiska frågeställningar under BRAK, Branschdagar för konst i norr som hålls i Luleå under två dagar. På bild två av arrangörerna;Lena YYlipää, länskonstkonsulent i Norrbotten och Eirin Pedersen, ordförande Konstnärscentrum Nord.

Konsten och konstnärers villkor. Under temat konstnärers yrkesidentitet lyfts konstnärspolitiska frågeställningar under BRAK, Branschdagar för konst i norr som hålls i Luleå under två dagar. På bild två av arrangörerna;Lena YYlipää, länskonstkonsulent i Norrbotten och Eirin Pedersen, ordförande Konstnärscentrum Nord.

Foto: Eva Åström

Konst2016-09-15 06:00

– Enligt forskningen byggs konstnärskap på uthållighet. Det klarar man inte om brödjobben tar all tid, menar Anna Lund, docent i kultursociolog vid Linnéuniversitetet.

Hon forskar om konstnärers villkor på arbetsmarknaden och höll två kortare föreläsningar under den första dagen av BRAK, Branschdagar för konst i norr som just nu pågår i Luleå, under temat konstnärers yrkesidentitet.

Och den forskning hon presenterar är dyster. Konstnärer är generellt mer välutbildade än befolkningens genomsnitt men deras medianlön ligger långt under medel. Lägg därtill osäkra anställningsformer, kortvariga uppdrag av många olika arbetsgivare i hård konkurrens på obekväma arbetstider, så är det inte direkt drömjobbet som målas upp.

– Var tredje konstnär inom bild, form och ord är också utsatt för hot, enligt myndigheten för Kulturanalys. Samtidigt bygger vissa konstnärskap på att utmana och vara provokativ. Man trängs från två håll, menar Anna Lund.

Hon lyfter dock konstnärer som pionjärer på arbetsmarknaden i det postmodernistiska samhället där kraven på flexibel arbetskraft ökat.

– Ni har en efterfrågad kompetens och förhållningssätt på arbetsmarknaden, är hennes budskap till deltagarna som i mångt och mycket består av konstnärer från de fem nordligaste länen.

Det är Konstnärscentrum Nord som är värd för Branschdagarna i samarbete med Lena Ylipää, länskonstkonsulent i Norrbotten.

– Det är en viktig mötesplats för konstnärer i Norrland. Ett forum där vi i år valt att lyfta frågor som rör konsten och konstnärers villkor, politiska frågor. Det handlar om att ringa in yrkesidentiteten, säger Lena Ylipää.

Hon menar att det finns liknande förutsättningar för konstnärer verksamma i de fem nordligaste länen. Och det handlar inte bara om att det är långt till konstens centrum i södra Sverige.

– Vi är spridda över en stor geografisk yta med långa transporter, få utställningsforum och i vissa fall svårigheter att få ateljéplats. Många jobbar också enskilt som egna företagare. Vi behöver mötas och lära känna varandra, säger hon.

Konstnären Mats Wikström från Luleå var en av de konstnärer som var inbjuden att presentera sin yrkesverksamhet och han sparade inte på krutet.

– Situationen för konsten är horribel i Norrbotten, liksom övriga Sverige. Det handlar om pengarnas makt inom konsten, men också sociala nätverk. Dessutom kan jag inte förstå varför konstnärer aldrig efterfrågas utan att det är kommunala tjänstemän som exempelvis beslutar hur rondeller ska utsmyckas. Allt jag saknar i konsten får jag i musiken. Den är mer tillåtande och dessutom hjälper vi varandra. En bra fråga är; skulle en konstnär hylla en annan konstnär som lyckas. Jag vet inte, säger Mats Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!