Vattnet – en vän och fiende i konsten

I tusentals år låg stenarna där. De slipades av älvens kraft. För 60 år sedan tömdes älven och nu ligger stenarna i Konsthallen, Luleå.

Djup. Linda Petersson beskriver sig själv som en "kraftverksnörd".

Djup. Linda Petersson beskriver sig själv som en "kraftverksnörd".

Foto: Pär Bäckström

Konst2016-06-11 08:00

I utställningen ”Nationalälven” som är en del av trilogin ”Skogen Älven Malmen” utforskar mångsysslaren Jenny Nordmark vattenkraftverkens påverkan på vattendrag. I motsats till fotografier från den otämjda Kalixälven ställer hon även ut stenar som varit liggandes under bar himmel i 60 år. De kommer från Lilla Luleälven nedanför Letsi kraftverk. Ett vattendrag helt tömt på vatten.

– Det är otroligt vackra stenar som slipats av vattnet i tusentals år. Nu har de även fått tuktas av väder och vind.

Jenny Nordmark växte upp i Kalix och fick genom sin omgivning en direkt koppling till länets älvar.

– När jag var liten bar jag en t-shirt med ”rädda Kalixälven”-tryck.

Vatten är temat när fyra konstnärer idag har vernissage i Konsthallen i Luleå. En av dem är bildkonstnären Jussi Ranta.

Redan som femåring drömde han nästan varje natt om att dyka. Men det var först många år senare när han började studera vid konsthögskolan Valand i Göteborg som han han på allvar kom att involvera vatten i sitt konstnärskap. Hamnstaden Göteborg med sina många vattendrag blev en stor inspirationskälla.

Jussi Ranta förklarar att han är fixerad vid enskilda motiv när han målar. Han återkommer till dem hela tiden.

– Jag hade en utsikt för 16 år sedan. Det var en utsikt från ett fönster i en lägenhet när jag bodde i Stockholm. Jag målade den varje dag. Nu har jag inte varit där på flera år men jag fortsätter måla den där utsikten.

Förutom utsikten återkommer Jussi Ranta ofta till ett kalhygge som finns nära hans föräldrars semesterställe i Tavastland i Finland. Där målar han utomhus oavsett om det är 3 minusgrader ute, stekande sol eller moln av mygg. Förhållanden som tvingar honom att snabbt färdigställa sina verk. Större tavlor kan han däremot hålla på med i flera år. Som en av hans tavlor med utsikten som motiv. Den har han målat på sedan 2006.

– Jag har målat lite på den här i Konsthallen nu också. Jag kanske fortsätter lite till efter utställningen.

Målaren Maria Nordin och vatten är starkt sammankopplade eftersom hon målar med vattenfärg. Hon beskriver det som att vattnet är både hennes vän och fiende. Vattnet har eget liv och det måste hon förhålla sig till.

Hon använder sin kropp för att utforska förhållandet mellan den och ett rum, landskap eller objekt.

– Kroppen är alltid med en, den kommer man inte ifrån. Sen är jag obekväm i större sammanhang och jag jobbar själv i min ateljé och utgår från vad jag har att jobba med där.

I sitt måleri använder hon en ganska otraditionell teknik i förhållande till ändamålet.

– Jag blev allergisk mot all färg som luktar så jag började experimentera med akvarell, men jag ville fortsätta måla saker som tilltalade mig.

En som precis som Jenny Nordmark utforskar den mänskliga påverkan på vattendrag är Linda Petersson.

Hon beskriver sig själv som en "kraftverksnörd". Hon har helt riktat in sig på att hylla de majestätiska byggnadsverken i sin utställning ”Monument of Modernism”. Hon dras till tomma kraftverk och kärnkraftverk.

– Det går att läsa in så mycket historia i dem. Det är som filmfrekvenser från gamla futuristiska filmer och jag får vara en del av det.

13 juni 2013 spelade Linda Petersson in ett videoverk i Linnvasselvs kraftverk i Värmland. Tillsammans med dansaren Maria Nilsson Waller, filmaren Jamie Noakes och bandet Systraskap spenderade hon några dagar i det gamla kraftverket.

– Vi bodde alldeles i närheten och de enda vi pratade om på kvällarna var kraftverk. Det var fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!