Dessutom kommer musikgruppen Immunförsvaret är spela live under föreställningarna.

– Föreställningen heter ”Krigstider”, vilket kräver kraft. Därför känns det prioriterat att vi ska vara många, säger Per Sundberg, koreograf och dansare.

Tillsammans med sambon Marie Wårell Öhman föddes idén om att skapa ett kreativt kluster ute i Karlsvik i tyskmagasinen när de flyttade till Luleå för några år sedan. I fjol satte de upp den första dansföreställningen ”Trämassafabriken” inom projektet Mångfaldens magasin där koreografin hämtat inspiration från magasinens historia.

Artikelbild

| Dansare. Marie Wårell Öhman, Moa Autio och Per Sundberg är några av dansarna bakom föreställningen "Krigstider".

– Många Luleåbor känner faktiskt inte till att magasinen ursprungligen var en del av Karlsviks trämassafabrik.

Årets föreställning bygger också på magasinens historia.

– Ett mindre tidsspann, 1940-44. Den tid som magasinen primärt är förknippade med, nämligen när tyskarna under andra världskriget använde dem som förråd för spannmål, sprit och djurfoder.

Ett känsligt och svårt ämne, menar Per Sundberg och Marie Wårell Öhman.

Artikelbild

| Elever. Sex elever från Svenska balettskolan ingår i föreställningen, liksom cirkusartisten Mikkel Hobitz Filtenborg från Danmark (till vänter i bild).

– Ja, det finns dagar när vi undrar vad vi gett oss in på, samtidigt är det ett viktigt ämne. Att blottlägga en historia som inte är vacker för Sverige eller Luleå, för den delen, är känsligt men vi sätter vår tillit till den kreativa processen. Allt slutresultatet blir bra, säger Per Sundberg.

Tillsammans har de arbetat fram en manusidé som delvis bygger på Immunförsvarets musik.

Artikelbild

| Livemusik. Bandet Immunförsvaret som består av Oskar Dahlberg och David Björkén kommer att spela livemusik under föreställningen.

– Deras låt ”Alla mot alla” har varit en stor inspiration. David skriver mycket bra politiska texter.

Dessutom har de jobbat tematiskt, tittat, läst och studerat andra världskriget. Bland annat har militärhistorikern Lars Gyllenhaal håll en föreläsning för ensemblen och alla nordiska deltagare har fått i uppgift att bidra med sina länders specifika historia.

– I Norge är man exempelvis mycket stolt över hur man agerade under andra världskriget, att man bjöd motstånd och var framgångsrika. Men bara för två år sedan kom det fram hur man behandlade de norska kvinnor som förälskat sig i tyska soldater. De deporterades till Tyskland, blev avklippta håret och i något fall blev de offentlig våldtagna. De kallades tysketöser, på svenska horor och är en mörk historia i vårt land som det inte talats om, säger dansaren Gerd Kaisa Vorren från Tromsö.

Dansföreställningens rörelsematerial kommer givetvis att präglas av krigets rörelsemönster. Exempelvis marscheradet och våldet, där musikerna David Björkén och Oskar Dahlberg åter har en stor roll att fylla.

– Dansarna har redan repeterat två veckor till vår musik. Nu måste vi synkronisera det och efterlikna våra egna låtar, säger Oskar Dahlberg som spelar både gitarr och dragspel i föreställningen.

Förutom att de två musikerna i Immunförsvaret eventuellt behöver producera även nytt material till ”Krigstider” står de också inför att släppa en ny skiva i sommar.

– Den har dröjt men nu snart ska den släppas, säger David Björkén som också fått till uppgift att skapa två scener med fakta om andra världskriget i föreställningen.

– Dans är abstraktion men vi vill på något sätt förmedla koncentrerad fakta om denna tid. Det kräver stor insikt, vilket är orsaken till att vi läser och studerar denna tidsperiod dagligen. Alla har en timmes studietid varje dag som genererar kunskap vi sedan delar med varandra, säger Per Sundberg.

”Krigstider” har premiär den 12 augusti ute vid tyskmagasinen i Karlshäll och spelas till och med 21 augusti. Förutom musikerna och de fem professionella dansarna medverkar även sex elever från Svenska balettskolan i Piteå.