Kalifornien - en plats för livsnjutare

Är tillbaka på visit, i Berkeley, Kalifornien. Kör över den nya läckra Bay Bridge från San Fransisco, så hamnar du i denna djungel, en blandning av människor och mat från alla världens hörn och lite till.

Tillbaka i sina gamla kvarter. Cecilia Fikaris är på resa i sina tidigare hemtrakter i Berkeley, Kalifornien.

Tillbaka i sina gamla kvarter. Cecilia Fikaris är på resa i sina tidigare hemtrakter i Berkeley, Kalifornien.

Foto: Pär Bäckström

KRÖNIKA2016-04-01 15:00

De kvarter som lockar mest är förstås “mina” kvarter, Gourmet Ghetto, ett matmecka lokaliserat i norra Berkeley intill universitetet, dit livsnjutare från norra Kalifornien, och hela världen, vallfärdar. Namnet är myntat på 60-talet då Alice Waters startade en slow food-rörelse som kom att bli världskänd som California Cousine. Här hittar du också hennes lika omtalade restaurang Chez Panisse och om du har råd, samt tid att vänta, kan du även boka bord där.

I Gourmet Ghetto kan jag titta på viken meny some helst och hitta matsnobberi i min klass, som ekologisk, vegan, lokalt odlad, lagad med kärlek och allt annat som får mig att gå igång och börja smida stora planer för hur detta skulle kunna överföras till mina nuvarande hemtrakter. En liten röst viskar lugnt i mitt öra att fortsätta drömma ett tag till.

Rakt över gatan ringlar kön ända ner till hörnet av trogna pizzanjutare, alltmedan dagens levande musik gungar igång vem som helst. Cheese Board Collective bakar en slags pizza om dagen, nu även i en veganversion med mozzarellaost från “The Butchers Son”, slaktarens son. Denna son har jag en alldeles speciell relation till eftersom jag också kan titulera mej som “The Butchers Wife” haha. Sonen, Peter, har tillsammans med sin syster, Christina, nyligen också öppnat vegandelikatessbutiken med samma namn “The Butchers Son” De serverar allt från köttbullar, rostbiff, pulled pork och fetaost till cannoli. I köket hittar jag Luke, en till “son”, som håller på att panera vegansk mozzarella till bästsäljaren fried mozzarella sandwich .

Gästerna är lyriska och så är också mina medresenärer. Att alla dessa inbitna köttätare får sina begär tillfredsställda utan att någon har behövt sätta livet till är ju helt fantastiskt, och lovorden hörs tydligt från vartenda bord omkring mej. Ytterligare en “son”, Mike, kommer nu till vårt bord med nyfriterade doughnuts med bacon glace… ja det fulländar ju vilken måltid som helst….eller? Blev det inte lite för mycket för mig nu? Det här var ju riktigt underbart roligt, så länge det varade. Men nu känner jag mej mer än redo att återvända till mina mikrogrödor, hassavokados, groddade pumpakärnor och allt annat helt himmelskt jag har inhandlat under dagen. Ätbara blommor, stenugnsgräddat dinkelsurdegsbröd och allt annat som för mig toppar vilken “köttig” macka som helst. Den lagrade cashewchèvren med rawfoodkex gör min måltid komplett.

Yes, 10 days to go!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!