Jamän hör ni, det blev ju sommar i år! Nu är det dags för bananglass, frusna vindruvor, (smakar som piggelin, jag lovar) råa cheesecakes, sallader och allt annat som gör livet godare. Av någon anledning känns och levs livet på ett annat plan. I alla fall av mig, som trots att jag är född och uppvuxen här, vad jag vet utan några andra biologiska rötter än från Tornedalen, föredrar varmare vindar.
Jag har inga minnen av härliga skidturer på isen, kälkåkning och annat skoj, men ett tydligt minne av att sjunka ner till låren genom skaren, tappa vantarna eller greppet om stavarna, helt utan glimten i ögat. Mer sanningsenligt med grin och gnäll. Däremot minns jag med värme känslan av att ligga på storstenen i Karungi med moln i blicken, ett skådespel som sakta passerar, bara för mig. Långa bilturer till släkten i Dalarna, välja färg och räkna bilar, se vem som vinner. Eller att få ligga (inga bilbälten här inte) vid bakrutan, följa molnen och låta tanken vandra. Många år senare landade jag i Berkeley, Kalifornien, känslan av att komma hem infann sig omedelbart och numera kan jag ömt kalla Berkeley ett av mina hem. Vädret kan man inte klaga på.
Världen blir liksom mindre och mindre, på ett bra sätt. Vi kan ta med oss det som inspirerar när vår livsresa för oss till nya platser, precis som vi alltid gjort, på gott och ont inte minst när det gäller matkultur. Fantastiskt att på våra breddgrader, en solig dag i början av juni, kunna lägga cashewnötter och mandel i blöt, hitta ekologiska färska jordgubbar i affären. Plus allt annat underbart som vår värld delar med sig av, citron vanilj kokosolja kakao kaffe och dadlar, för att nämna de ingredienser som snart ska förvandlas till njutning i form av jordgubbspaj och tiramisu. Jepp, du läste rätt - tiramisu! Rå! Allt detta med hjälp av en mixer, en matberedare, sommarpepp med Ted Gärdestad eller Lisa Ekdal på högsta volym, eller varför inte i tystnad med fokus på varje moment, en ny meditation. Och lite trix och fix! Vi får mandelmjölk som restprodukt och det är ju inte heller fy skam. Gör plats i frysen och gör stora satser, perfekt nyttig imponerande lyx, bara att tina och avnjuta.
Sommar - here we come! Dansa, älska, ät gott och må gott!
Recept:
Ljuvlig tiramisu
På kvällen: Blötlägg separat 200 g mandel och 200 g cashewnötter (orostade såklart).
Nästa dag: Mixa mandel med drygt 1 liter vatten, häll i silduk och låt rinna av.
Ställ mandelmjölken i kylen. Lägg den avrunna mandeln i en matberedare tillsammans med 1 msk kokosolja, en nypa salt, 8-10 urkärnade dadlar och 1/4 tsk ren vanilj. Kör matberedaren tills du har en fast smetliknande konsistens. Jättefint, och praktiskt, blir det att använda portionsformar eller glas. Fördela hälften av mandelsmeten i cirka 1 1/2 cm lager i formarna/glasen. Brygg extra starkt kaffe, helst espresso, och fördela cirka 1-2 tsk över mandelbottnarna i formarna. Ställ formarna i frysen för att stelna.
Under tiden lägger du 6-7 dadlar, 1 msk chiafrön, 1/2 dl agavesirap eller lönnsirap, 1 1/2 dl mandelmjölk, 3 msk kokosolja, 2 msk kakao, 1/4 dl vanilj, en nypa salt i mixern och mixar till en slät smet. Häll chokladsmeten på de stelnade mandelbottnarna och ställ tillbaka i frysen.
Grädde:
1 dl blötlagda cashews, 1 dl kokosolja, 1 dl vatten, 3 msk agave eller lönnsirap, 1 msk lecithin, 1 tsk citronsaft, lite vanilj. Mixa väl till en slät smet.
När chokladlagret har stelnat lite kan du fördela resten av mandelsmeten som ett tredje lager. Häll på 1-2 tsk espresso i varje form.
Fördela cashewgrädden överst i formarna och ställ i frysen för att stelna. När du sedan vill avnjuta din skapelse tar du bara ut en form ur frysen och tinar upp, gärna i kylskåp över natten. Pudra kakaopulver på toppen och servera!
Pajbotten för sommarens frukt och bär:
2 1/2 dl blötlagda cashews
några mandlar
1 tsk torkad kokos
rivet skal från en citron
1/2 dl agave eller lönnsirap
1/4 tsk vanilj
en nypa salt
Mixa och platta ut i en pajform. Fyll med färsk frukt eller bär.
Himmelsk grädde:
1 dl kokosolja
3 dl vatten
1 tsk citronjuice
2 msk lecithin
2 msk agavesirap eller lönnsirap
1 nypa vanilj
Mixa väl och ställ i kylskåp 4-6 timmar. Servera till pajen! Kan naturligtvis användas till vilka bakverk som helst!