20 reaböcker du inte kan vara utan
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men bara ni inte dröjer allt för länge med att ta er till närmaste bokhandel, där tusentals attraktiva titlar bara väntar på att bli hemburna och vederbörligen slukade av seriösa bokfrossare, så ska ni nog ha en rimlig chans att bli nöjda med även årets största köpfest av prisnedsatta böcker - Bokrean.
För att ni ska slippa irra omkring och bara planlöst knuffas runt bland boktravarna, så förses ni här med en lämplig manual bestående av 25 böcker ur årets rea-repertoar. Som ni faktiskt endast svårligen kan klara er utan.
Utan gradering från nummer:
1: Anthony Bourdains franska kök Anthony Bourdain. Tuff amerikansk kock går i närkamp med det franska kökets alla subtiliteter och mysterier. Och vinner! MASSOR av recept ingår.
2: Friare kan ingen vara Göran Rosenberg. Undertiteln är "från revolution till Reagan - och lite till". Till och med mycket begåvade essäer och resonemang om USA, ur ett historiskt perspektiv och fram till nutid.
3: Memoarer Bob Dylan. Det är nog viss risk för att His Bobster har ritat ihop denna inledande minnesbok alldeles själv. Enormt fascinerande och inte minst om de strävsamma åren som fattig folksångare i ett mycket levande skildrat New York, i början av 60-talet.
4: Gulag Anne Applebaum. En väldokumenterad tegelsten att skaffa sig mardrömmar tillsammans med. Om lägersystemet i Sovjetsystemet och - det här är svårt att göra sig fri från.
5: Adolf Eichmann David Cesarani. Biografi över en av Förintelsens arkitekter. En anonymt grå byråkrat som aldrig höjde handen mot någon, men som utan att blinka administrerade miljoner människors död i koncentrationslägren.
6: Potemkin och Katarina den stora Simon Sebag Montefiore. Det ÄR kul med historia som håller för att bita tag i. Och så är det med denna, av engelsk grundlighet och espri karakteriserade, monumentalbiografi kring fursten som blev kejsarinnan Katarinas älskare.
7: Kroppens sällsamma liv efter döden Mary Roach. Ja, kring det ovanstående finns det mycket att skriva och berätta om. Oändligt underhållande. Också.
8: Ninas resa Lena Einhorn. En dotters sakligt järnstarka berättelse om hur hennes mor överlevde kriget i Warszawas ghetto. Direkt svårglömt.
9: de Gaulle - generalen som var Frankrike Knut Ståhlberg. Charles de Gaulle var en egocentrisk tjurskalle och en pompös skitstövel, samtidigt som han kunde vara en bländande charmör - som i de flestas ögon i ett par decennier förkroppsligade Frankrike. Mångårige Paris-svensken Ståhlberg har skrivit en utmärkt biografi över denne minst sagt märklige man.
10: Offerlek Mark Billingham. Engelsk kvalitetsdeckare om en man med mycket bisarra böjelser. Författaren är också verksam som stand up-komiker.
11: Blindspel Stephen Booth. Ännu mera engelsk kriminalkvalitet. Denna gången utspelande sig i Yorkshire och berättande om en flicka som aldrig kom hem igen.
12: Dödens stad Michael Connelly. Resterna av ett åtskilliga år gammalt lik hittas av en slump och sätter i gång kriminalaren Harry Bosch. Connelly ställer sig inte in men skriver några av samtidens strikta och bästa deckare.
13: Rum nummer 10 Åke Edwardson. Det som skrivits om ovanstående gäller även här, fast det är Göteborg i stället för Los Angeles.
14: När ingen ser Elizabeth George. Ingenting är förutsägbart hos miss George. Ett London som turisterna knappast möter stiger fram, i en mångtydig berättelse om rituella seriemord på pojkar och en personlig tragedi för intendent Lynley.
15: Godmorgon midnatt Reginald Hill. Mera Yorkshire, av ännu en ytterst välskrivande engelsman som blandar kärv humor men väl manövererad spänning spänning. Och ett oförglömligt polisiärt radarpar - Dalziel och Pascoe.
16: Änglarösten Arnaldur Indridason. Kallt och jävligt och snöigt i Reykjavik och i källaren på ett stort hotell hittas en av de anställda sittande naken och död, strax före jul. Vindpinat och bra. Allt igenom.
17: Svarta huset Stephen King, Peter Straub. Suveränt skicklig blandning av fantasy och thriller, med inslag av seriemördare och en filosofisk mc-klubb. Bägge författarna tillhör eliten inom sin genre. Här når de ännu en formtopp.
18: Absoluta vänner John Le Carré. En av författarens många helt klockrena bedrifter. Om spänning och vänskap i det kalla krigets Berlin, från 60-talet till nutiden. Absolut oklanderligt.
19: Gone, Baby, Gone Dennis Lehane. En av den den smutsrealistiska kriminalgenrens allra mest stilrena mästare. Brott och straff i Boston, skildrat med blytung konsekvens. Med minnesvärda privatdeckarparet Gennaro och Kenzie i fokus. Och deras djupt oberäknelige kompis Bubba Rogowsky.
20: En lek med eld Peter Robinson. Hos Robinson heter den polisiäre huvudpersonen Alan Banks och efter ett antal böcker så är han en kompis, som man bryr sig om. Här utreder han mystiska bränder på bland annat en kanalbåt.
Katten Malin mår för övrigt utmärkt. Tackar som frågar. Men - snart är det mars...
Äventyret fortsätter.