Al-Jazira och det fria ordet på Bokmässan
Mostefa Souag och Hugh Miles berättar om den arabiska TV-kanalen al-Jaziras betydelse för yttrandefriheten.
I år är det tio år sedan al-Jazira, arabvärldens CNN, började sina sändningar. Satellit-TV-kanalen var något helt nytt i arabvärlden - och den fick snabbt sina fiender. Måttot är "Åsikten, och den andra åsikten" och principen är att alltid redovisa båda sidorna i en konflikt.
För första gången i arabisk TV fick israeler uttala sig när det handlade om Palestinakonflikten, och president Bush när det handlade om kriget i Afghanistan eller 11 september-dåden.
Fler kanaler planeras
Sedan starten har kanalen växt och inför jubileet i november planeras nya kanaler, bland annat ytterligare en sportkanal och en dokumentärkanal. En engelskspråkig kanal ligger också i startgroparna.
Mostefa Souag är chef för al-Jaziras nystartade forskningsinstitut för medieutveckling i arabvärlden och en av gästerna på bokmässan i Göteborg.
- Vårt mål är att fördjupa, genom att tillhandahålla statistik om omvärlden, vetenskapliga publikationer och analyser. Vi vill också skapa en enhet för opinionsundersökningar, som är ett nytt fenomen i Mellanöstern. De som görs i dag saknar ofta trovärdighet, berättar Mostefa Souag på telefon från Qatar, där al-Jazira har sitt huvudkontor.
Ska tala om yttrandefrihet
Han kom till kanalen från BBC några år efter starten, först som chef för Londonredaktionen.
Mostefa Souag är inbjuden till Göteborg för att tala om yttrandefrihet. Det gör han tillsammans med bland andra Hugh Miles, brittisk journalist som i flera år rapporterat från arabvärlden med al-Jazira som en viktig källa. Förra året kom hans bok, Al-Jazeera. How arab tv news challenged the world. Boken handlar om en TV-kanal som slår västerländska kanaler på fingrarna med sina nyhetsscoop från exempelvis Palestinakonflikten och senast kriget i Libanon, men också om yttrandefrihet.
- Yttrandefrihet är en nödvändig pusselbit i en demokrati. Det går inte att ha demokrati utan fria medier och ur den aspekten är al-Jazira ett stort steg framåt.
Unikt oberoende
Mostefa Souag lyfter också fram kanalens oberoende som något unikt.
- Vi lyckades skapa ett fritt utrymme som inte har funnits i arabvärlden tidigare. Vi ger människor en plattform, inte minst genom de program som sänds live och är öppna för alla att exempelvis ringa till. Våra gäster får säga vad de vill utan att kunna censureras.
Fortfarande är al-Jazira illa omtyckt av många statsöverhuvuden.
I Algeriet tvingades man stänga sitt kontor, i Saudiarabien är kanalen portförbjuden och i USA har regeringen kallat kanalen för terrorister.
- Al-Jazira är ingen perfekt nyhetskanal, den ger en subjektiv bild av vad som sker i världen precis som andra nyhetskanaler. Till exempel rapporterar man mycket känslosamt när det handlar om våld i arabvärlden och jag tror att man måste akta sig för att kliva över en gräns, säger Hugh Miles.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!