Joakim Mildner, ny konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band, NBB skulle gärna göra ett arrangemang med Ane Bruns musik.
- Jag ska försöka upprätthålla den höga nivå storbandet har men ska också försöka hitta sammanhang för storbandet att närma sig de skirare klangerna, säger han när han presenterades vid en presskonferens under gårdagen.
Under två år har Norrbotten, Big Band saknat konstnärlig ledare sedan Tim Hagans slutade.
- Det är som att låta Carolina Klüft träna sig själv. Det spelar ingen roll hur bra och begåvad hon än är. Hon blir bättre med en tränare, säger Walter Brolund, chef för NBB.
Bred och kompetent
Han har ända sedan han tillträdde i mars i år funderat på storbandets utveckling och behovet av en konstnärlig ledare. En person som kan ha överblick, betrakta utan att själv vara delaktig som musiker.
- Jag har träffat Joakim när jag jobbade som frilansmusiker och han var snabbt med som en av mina favoriter eftersom han är otroligt bred och kompetent. Dessutom är han inte specialiserad inom någon genre utan kan det mesta. Från att arrangera stråkorkestrar till popmusiker, till att spela gammal jazz, säger Walter Brolund som påpekar att hela storbandet varit delaktigt i valet av ny ledare. Mildner har under lång tid samarbetat med storbandet under olika former sedan mitten av 1990-talet, senast under festivalen NyDanat i april när NBB tillsammans med Norrbotten Neo uruppförde hans Revisit.
Individer i storband
Under hösten kommer Walter Brolund tillsammans med Joakim Mildner att forma omfattningen och innehållet på storbandets framtida inriktning så att bandet vet vad de kan förvänta sig framöver. Första uppdraget är att arrangera musiken till storbandets samarbete med sångerskan Angelique Kidjo till våren, men det är först programformuleringen till år 2014 och 2015 som Joakim Mildner kan göra sina stora avtryck.
- Jag tolkar mitt uppdrag, delvis på grund av min aviga bakgrund, att man tror på att jag kan utvidga storbandets kompetens. Jag är mycket upptagen med att alla i ett storband ska kunna vara individer och det är min förhoppning att skapa en balans så att även sektionsmusiker kan vara en individ. Jag tror mycket på att människor måste känna att de kan påverka sin situation, en frihet under ansvar.
Joakim Mildner kommer att tillträda den 1 januari och ska jobba på uppdrag under två år. Han fortsätter att jobba som professor på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han undervisar i ensemble och improvisation på deltid.
- Vi har diskuterat vad som är realistiskt och önskvärt. Jag vill fortsättningsvis kunna sköta mitt jobb på Kungliga Musikhögskolan tillfredsställande samt fortsätta som arrangör och driva mitt skivbolag. Jag har också en funktion inom Impra - en organisation som verkar för jämställdhet inom jazzmiljön som ligger mig varmt om hjärtat, samt att jag sitter i Kungliga musikaliska akademin. Det är inte alltid så mycket arbete, men jag ska vara där och vara där ordentligt. Dessutom vill jag gärna kunna fortsätta min karriär som saxofonist, säger Joakim Mildner.
Om två år ska Joakim Mildners uppdrag utvärderas.
- Min förhoppning är att Joakim inte bara stannar i två år, men vi tror båda att det är rimligt att utvärdera och se vad som är bäst för alla parter vid uppdragets slut, säger Walter Brolund.