Från ax till limpa har det tagit Anna Vnuk, Mija Folkesson och David Schutrick ungefär två år att färdigställa musikalen.
Trots att Vnuk tidigare gjort pjäser med musikaliska inslag så rör hon sig nu i ett område hon aldrig satt sin fot inom tidigare. Allt i musikalen - musiken, texterna, dialogerna - är nyskrivet.
– Jag har gjort liknade projekt tidigare men inte med så mycket nyskriven musik och där sångtexterna driver handlingen framåt. Det svåraste har varit att få ihop dramaturgin. Hur tydlig berättelsen är kontra det abstrakta och balansen mellan dem båda. Det är klurigt men väldigt intressant, förklarar hon.
Fokus på konsekvenser
Huvudhandlingen i Skaka Galler är en reporter som vill skildra livet inne på ett kvinnofängelse. Därför väljer hon att bo i fängelset under en vecka. Inne i ett rum skildras sedan kvinnornas liv, samtidigt som en rad händelser utlöses i rummet på grund av reporterns närvaro.
– Den är rolig. Publiken kan förvänta sig mycket sång och dans.
Förra året fick tv-serien Orange Is The New Black stor medial uppmärksamhet världen över för sin skildring av livet i ett kvinnofängelse. Men det är ren slump att Anna Vnuks nya verk belyser en liknande miljö.
– Ofta tycker jag att alla kommer på samma sak samtidigt. En dag öppnade jag DN och läste om Orange Is The New Black – då hade jag ändå arbetat med liknande idéer i nära två år. Samtidigt är jag förvånad över att inte fler har gjort samma sak.
Men Anna Vnuks uppsättning skiljer sig en stor del från tv-serien, musikalen Chicago och kultserien Kvinnofängelset.
Den nyskrivna musikalen är i huvudsak ett relationsdrama som tar avstamp i ett ämne som Anna funderat extra mycket på - nämligen konsekvenser av sitt handlade.
– Att hamna i fängelse är samhällets sätt att gå in och tvinga en att ta konsekvenserna för sitt handlande. Men konsekvenser kan ju återfinnas i allt – i hur man vårdar sina relationer exempelvis. Livet kan vara fruktansvärt orättvist, att samhället sparkar på den som redan ligger. Men livet är väl en blandning av orättvisa och rättvisa.
Musikalen är inte kopplad till någon speciell händelse, samtidigt som hon förtydligar att hon inte har suttit i fängelset.
– Det är inte kopplat till mig personligen men jag tror alltid att man utgår från sig själv när man skriver. Som när jag gjorde min första föreställning efter jag blivit medveten om klass - då handlade föreställningen om just det.
– Jag tycker det är intressant att reflektera över moral ur flera olika perspektiv. Och att musikalen utspelar sig i ett fängelse är väldigt tacksamt. Det är rum där allting dragits till sin moraliska spets och där människor placerats med varandra mot sin egen vilja. Det är ett väldigt laddat rum.
Musikaler är underskattade
Att det just blev en musikal beror på den nya kärleken som Anna Vnuk hyser till formatet.
– Jag har en stor kärlek till musikalen som konstform, men i kulturvärlden så är det inte den finaste formen av konst. Jag tycker den har oförtjänt dåligt rykte, för det är ändå en ganska fin tradition av hårt arbetande människor som är stolta över sitt hantverk. Det påminner om dansvärlden.
Visserligen hon tyckt om musikaler tidigare, men den riktiga förälskelsen kom i samband med filmatiseringen av den hyllade musikalen Les Misérables.
– Den är välgjord. Varenda scen. Den handlar om allt. Om politik, om franska revolutionen, om svek i kärlek, rättvisa inför gud och om identitet. De maxade känslan, förklarar Anna Vnuk.
Kommer den nyvunna musikalkärleken genomsyra framtida projekt?
– Det tror jag, framförallt då jag, David och Mija fungerat bra tillsammans. Men jag känner mig lite matt just nu och längtar efter semester. Jag har lite andra småprojekt i gång som inte är musikaler, säger hon och avslutar:
– Att göra en musikal känns som ett större skepp att styra, så där emellan måste jag ro lite eka.
Fotnot: Musikalen Skaka Galler har urpremiär på Dramaten i Stockholm i kväll.