Bibliografi om Moberg

Kultur och Nöje2007-03-16 06:00
Nu finns en komplett genomgång av Vilhelm Mobergs verk både i bokform och på internet, tillgänglig för alla.
- Det är första gången en databas används på det här sättet. Vi har banat väg för forskningen, säger bibliografen Ann Carlsson.
I dagarna för 35 år sedan höll Vilhelm Moberg en presskonferens på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Han berättade då att han bestämt sig för att skänka samtliga sina manuskript, en stor samling artiklar och annat material till KB:s arkiv.
När nu den hittills mest omfattande bibliografin om den småländska författaren publiceras finns den också tillgänglig på Libris hemsida. Det är första gången en författarbibliografi publiceras både i bokform och i form av en databas, men fler författare står på tur. Strindbergsällskapet arbetar till exempel på en databas, och Selma Lagerlöf-sällskapet söker finansiering för ett liknande projekt. För det är just pengar som är problemet, arbetet är tidskrävande och kostsamt.
- I Norge har man gjort en stor databas över Ibsen, med mängder av böcker, brev med mera tillgängliga i digital form, man har verkligen satsat. Men den ges inte ut i tryckt form. Det gör inte heller Filminstitutets bibliografi över Ingmar Bergman, säger Ann Carlsson.

Enorma samlingar
Kungliga Bibliotekets Mobergsamlingar är enorma. Bara tidningsurklippen i samlingen räknade Ann Carlsson till 11.000, de flesta urklippta av Moberg själv. Vissa begränsningar i bibliografin har varit oundvikliga. Till exempel visade det sig omöjligt att gå igenom samtliga teaterrecensioner. Vilhelm Moberg pjäser sattes upp i hela landet och recenserades i otaliga lokaltidningar.
- Det var mycket intressant att upptäcka hur tidigt han fick sitt genombrott som pjäsförfattare, även utomlands. En pjäs såldes till elva länder redan på 1920-talet, berättar Ann Carlsson.
- Hans stora rättspatos vaknade också väldigt tidigt. Han skrev inte bara om rättsfall utan gjorde egna, mycket grundliga undersökningar. Jag har fått lägga in rättsröta som en av rubrikerna.

Två tjocka band
Bibliografin är gjord i en databas i Libris webbsök, en underavdelning till Kungliga Biblioteket med en nationell bibliotekskatalog. Samtidigt ges den ut som två tjocka band om drygt 400 sidor vardera med bilder och annat material. Till skillnad från böckerna ska databasen vara levande, några gånger om året ska den kompletteras och fyllas på. I bokform är innehållet begränsat till utgivningsåret 2005.
- Men det är viktigt att bibliografin trycks också. Man får en helt annan överblick när man bläddrar i en bok, säger Ann Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!