Livskrisande kvinnor, manifestpjäser och en fortsatt skräckvåg. Den svenska teaterhösten bjuder på få innovationer. Men den som letar kan fynda pärlor bortom strålkastarljuset.
Det ska vara en frustrerad, medelålders kvinna på teaterscenen i höst. På Göteborgs stadsteater fortsätter Pussy att spelas för fulla salonger, om en nyskild societetskvinna i livets mitt som förlorat allt. På Örebro länsteater är det Sverigepremiär på West End-importen Jumpy där publiken möter 50-årskrisande Hilary som börjar vänsterprassla, medan Regionteatern Blekinge Kronoberg spelar Villande mo där glamour och klimakteriet står i centrum.
Gemensamt för dem alla är att de handlar om kvinnor som vill mer, som längtar ut och bort från sina inlåsta liv. Som hade teatern inte kommit längre sedan Tjechov skrev Tre systrar år 1900.
Otippad pamflettteater
Opoetiska politiska manifest fortsätter också otippat att locka teatrarna. Efter Turteaterns omdebatterade dramatisering av Valerie Solanas Scum-manifestet 2011 satte Teaterrepubliken i Malmö förra året upp Jimmie Åkesson & Den utomeuropeiska invandringen.
I höst gästspelar Christian Lollikes Manifest 2083 på Dramaten, en monolog baserad på Anders Behring Breiviks programförklaring som låg till grund för massakern på Utøya 2011. Dessutom sätter Teater Alma i Stockholm upp Det sovande folket - Fredrik Reinfeldts politiska idéprogram i bokform som gavs ut för 20 år sedan och som nu har dramatiserats av Johanna Emanuelsson.
Som en pendang till manifestteatern finns de samtida pjäser som kritiserar den rådande kultur- och arbetsmarknadspolitiken. Som Mellika Melouani Melanis Att begära Tre systrar på Göteborgs stadsteater. Om massarbetslöshet och ekonomisk kris med undertiteln Tjechov i Fas 3. En annan pjäs om arbetslinjen är Entreprenören från helvetet på Smålands musik och teater där publiken får möta den långtidsarbetslösa bag-in-box-beroende Irene.
En blodig höst
I skuggan av film- och tv-världens vampyrtrend, är en seglivad tendens på teatern också skräck. Förra året vimlade scenerna av Walking dead's. I höst ser det inte bättre ut. För den som gillar att rysa på teatern finns det flera uppsättningar att välja på. Som Gustav Tegbys skräckmusikal Necronomicon på Dramaten, baserad på författaren HP Lovecrafts berättelser och med musik av Tiger Lillies och Alexander Hacke från Einstürzende Neubauten.
Därefter gör Peter Jöback debut på Stockholms stadsteater i Sweeney Tod. Givetvis med den välslipade rakkniven i högsta hugg. Lagom till jul sätter så Uppsala stadsteater upp Charles Dickens En julsaga (med 15-årsgräns). "Moderna skräckfilmselement" utlovas.
Blod, blod och åter blod. Som en grand final på temat planerar Profilteatern att arrangera en hel skräckteaterfestival under Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.