Vid gårdsplanen utanför hotell Metrologen står en ombyggd Piagio Ape redo. Det är med denna ombyggda mopedbil de två gatukonstnärerna Akay och E.B Itso, på inbjudan av Konstmuseet i Norr, ska färdas i under några veckor i Kiruna med omnejd för att byta till sig historier, mat, anekdoter och sällskap mot de konstverk de förvarar i sin mobila ateljé i mopedbilen. Syftet var att utan högteknologiska lösningar utforska det personliga mötet framför den stora och i deras tycke ofta opersonliga konstpubliken.
Nu har konstnärernas tre veckor långa road-trip utifrån en förutbestämd färdväg mellan 15 av Kirunas byar blivit till en bok där de berättar om de människor de mött. Förvisso en sorts dokumentation över ett annorlunda konstprojekt, men framför allt mänskliga berättelser. Boken Bytt är bytt är något så unikt som en mycket ömsint och kärleksfull berättelse i ord och bild med ett antal människor som delat med sig av anekdoter, livshistorier, händelser till små vardagsskildringar.
Läsaren får bland annat möta Sophie Burke från Massachusetts vars miljöengagemang fört henne till Abisko. Här ingår hon i ett forskningsprojekt där man mäter metangas för att söka förstå hur en given mängd gas påverkar jordens atmosfär. Hon vill nämligen bidra till att rädda planeten.
I Rensjön finns Lars-Erik Kuhmunen och Christina Danell Kuhmunen som byggt upp sitt hus för tredje gången. Det första tog en tromb, det andra en brand i den vedeldade bastun. Nu är huset uppbyggt igen men med en eleldad bastu för säkerhetsskull.
De möter och berättar delar ur Hubert Haapalainens livsberättelse. Äldst i Jukkasjärvi med sina 97 år finns tidigare generationers migration till Brasilien i minnet. Gruvarbetaren Janne Björk bjuder på en anekdot från gruvan när han flyttade ett dass med en människa i, medan prästen Jan Jordal, Vittangi berättar om hur hans församling förändrats och nu främst består av kristna från Eritrea, Etiopien och Somalia.
Konstnärsparet blandar högt och lågt, ingen historia är för liten eller för futtig att berättas. Sven-Erik Stålnackes gratisresor från Svappavaara till Kiruna för att välja mellan fem rätters lunch på Malmia till pensionärsrabatt möter kontrasten i klostersystrarna Amanda och Karla strävan efter att få klosterstatus i Lannavaara. Dessutom en hel del vardagshumor, som exempelvis elva barns pappan Isak Töyräs berättelse om en familjeresa till Göteborg när barnen bara är blygsamma nio stycken. Fint skrivet. Kärleksfullt porträtterat. Läs och ge dig hän åt en alldeles egen road-trip.