Hemkommen från Kalifornien med en kick för det kreativa matskapandet. Min passion, raw food, har tagit stora steg framåt de senaste åren. De flesta har hört talas om trenden och många har även smakat något av de systrarna Voltaire erbjuder i mataffärernas gröna hörn. Raw food, rå mat, enkelt förklarat, är mat som inte upphettats över 41 grader. Under denna temperatur bevaras alla enzymer, vitaminer och andra näringsämnen intakt, för maximerat upptag av kroppen.
Min första kontakt med det som nu kallas raw food var för ungefär 28 år sedan, då jag och min pojkvän var på lunch hos hans mamma Eva. Underbart gott och vackert, fyllda avokadohalvor, solrosfrögroddsallad, bröd gjort på groddar… Jag minns hur spännande det var med någon som hade gått kurs och kunde en massa konstiga recept. Det var mycket imponerande för en matkreativitetsintresserad från och till vegetarian som jag då var. Jag fick veta att matfilosofin kallades för "levande föda”. Det var en föregångare till det som senare utvecklades till en mindre strikt form, raw food, för att passa alla smaker och livsstilar. Levande föda skapades för att behandla sjukdomar och obalanser i kroppen, vilket den nyare stilen raw food också gör, men i modernare tappning. Om jag fick med mig familjen skulle jag gärna bygga om köket till ett raw food-kök, med mina vänner Excalibur (torkmaskinen), och Vitamix (mixern) i centrum. Och såklart matberedare, råsaftcentrifug och en spiralizer (gör superpasta av exempelvis zucchini). Men för tillfället har vårt kök alltför lite bänkplats för att få plats med allt, och torkmaskinen låter ju faktiskt en del, och länge. Den har nu surrat på i förrådet i källaren i totalt nio timmar, min pizza borde vara färdig snart, men kålchipsen har nog några timmar kvar för att bli sådär extra krispiga som jag vill att de ska vara.
Eva har varit en matinspiratör genom livet, framförallt när det gäller att följa känslan för den eller de man lagar maten till, inte att förglömma och lika viktigt som valet av ingredienser. Det var förresten Eva som lärde mej om kokosoljans värde och fantastiska egenskaper. Det här var många år innan någon pratade om det och innan det skrevs om det i media och gick att få tag på i vanliga mataffärer.
Raw food-tillagning, eller kanske preparering är en mer korrekt beskrivning, tar inte längre tid än vilken hemlagad mat som helst. Skillnaden är att man kanske vill planera på ett annat sätt. Vill man äta pizza, som jag, då gäller det att veta det två dagar innan. Blötläggning och torktid gör väntan väldans lång om man vill ha pizza NU. Men som tur var så visste jag för två dagar sedan att jag vill ha pizza NU. Det svåraste är att sysselsätta sig under tiden den smarrigaste pizzan tillagas till perfektion. Jag diskar undan (jag gillar att servera och njuta av maten samtidigt som jag vet att köket redan är rent, det känns liksom bättre), busa med min dotter Nora, vika tvätt, skriva ned recept, dammsuga... aaahhh såååå skönt att vara hemma i sitt eget kök, kanske är jag sugen på paj om ett par dagar, vem vet?
Mest läst i dag
Efter stora utryckningen – en person togs av polisen
Tragiskt slut – försvann under isen
Senaste nytt: Så är statusen på 75-åringen
Luleå Hockey bekräftar: Åtta spelare lämnar klubben
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.
Kuriren listar: Krama, ligga och korva – har du koll på länets orter?
Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea