Tex Mex, Santa Maria, OLW och gänget. Alla vet vad det handlar om. En folkrörelse i Sverige kan man nog säga. Samla familjen framför tv:n, fyll ditt tacoskal och chipsskålen, sjunk ner i soffan och njut av att familjen har samlats och veckan än en gång kommit till sitt slut. Fredagsmys. Väldans svenskt.
Tex Mex, som vi är uppfödda med, gör mexikanskinspirerad mat lätt och snabbt att få på bordet och det är väl bra. Men vad hände med oss som bara måste göra allt från scratch, annars är det fusk.. eller något. Vi som inte är uppväxta med pulversås, konserver, tv-middagar och annat lättillgängligt och bekvämt och tar till halvfabrikat och färdiglagat bara i yttersta nödfall. För visst bryr vi oss om vad vår mat innehåller, nu mer än någonsin. Vi blir fler och fler som föredrar mat utan konserveringsmedel och alla de andra konstigheter som i dag är godkänt som föda för våra kroppar. Ekomaten har flyttat från snobberi till vardagen, det har blivit både lätt och prisvänligt att göra bättre val. Det finns så gott som ingen ursäkt alls faktiskt.
Fredag och after work, varför inte en meditationsstund i köket med kreativa inslag istället för att snabbt skynda med massproducerade smaker? På en Finlandskryssning för länge sedan ville vi ha just en sådan där enkel snabb måltid. Chips och guacamole att äta på rummet lät ju bra, ända tills vi upptäckte att den burk med en grön röra, som kallades guacamole, inte innehöll mer än två procent avokado. Resten av innehållet, 98 procent, var alltså något annat ätbart som färgats grönt, alltså inte avokado. Huruvida det ska kallas guacamole då, kan ju ifrågasättas. Men vem bryr sig när man ändå för det mesta vistas i sitt eget kök och kan göra den allra bästa avokadoröran själv på ett par minuter, okej, det kanske tar fem minuter. Och med lite framförhållning när det gäller inköp av råvaror, en gnutta planering och en halvtimme av vår tid innan soffhäng så kan vi med lätthet njuta av en ekologisk egenkomponerad fredagsmysig buffé som passar alla åldrar. Utan vare sig konserveringsmedel, smakförstärkare eller tillsatser
Tortillas är inte alls svårt att göra själv, endast fyra ingredienser ingår, du får dessutom avnjuta dessa varma och nygräddade. Guacamolen är en självklarhet i detta sammanhang, den funkar till allt. Något som gör din fredag alldeles komplett är förstås en hemlagad mole, enligt tradition en stark sås gjord på olika chilisorter, kakao och kryddor. I vårt hem äter vi den till allt från pizza till kokt potatis. Den kan varieras i oändlighet och varje omgång jag rör ihop smakar olika beroende på humör och känsla. Sojafärs, majs, wokade grönsaker och salsa. Yes, yes, yes fredagsmyspreppepp!
Tortillas (20 stycken)
7 dl ekologiskt dinkelmjöl
3 msk kokosolja
1/2 msk himalaya salt
3 dl vatten
Har du matberedare är det bara att köra. För hand så börjar du med mjöl, salt och kokosolja, tillsätt vatten och arbeta till en smidig deg. Går att baka ut omedelbart men kan också täckas över och baka ut senare.
Mjöla bakbordet och kavla ut tunna bröd, grädda i torr stekpanna, medel till hög värme, tills brödet börjar bubbla, vänd på brödet och grädda ytterligare ca 30 sekunder. De gräddas snabbt, annars blir det knäckebröd och vi vill ju behålla spänsten.
Guacamole
2 avokados
saft av 1/2 citron
hackad tomat
salt
hackad rödlök
riven vitlök
chilipulver
Här är det bara att mosa ihop avokado med de andra ingredienserna (mängd efter tycke och smak, uteslut det du inte gillar) med en gaffel.
Min mole
Enkel, supergod och hållbar sås som kan användas till det mesta. Se det som en slags ketchup om du vill. Autentisk mole är något mer komplicerad, denna kan du dock slänga ihop på några minuter. Chipotle och kakao är nyckelingredienserna.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
stek i kokosolja utan att löken bryns (får färg)
Slå av värmen och tillsätt
1 tsk salt
2 msk gott chillipulver
1 krm riven muskotnöt
1 krm malen nejlika
1 krm kanel
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk malen koriander
2 tsk chipotlepeppar, eller mer, beror på vilken hetta du tål och önskar
2-3 msk kakaopulver
Rör om, slå på värmen och fortsätt att röra om, bryn cirka 30 sekunder.
Tillsätt 1 dl russin, häll på 1 dl vatten och låt koka i ca 10 minuter.
Låt svalna och mixa allt till en slät sås, tillsätt vatten till önskad konsistens. Såklart gäller samma sak här som med de flesta av mina recept, byt ut, uteslut, ändra mängd, experimentera. Det kan inte bli fel, bara gott, godare, godast!