Cecilias raw food-pizza

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2016-04-15 15:00

2 pizzor

Botten:

Del 1:

4 dl torkade kokosskivor (blötlagda över natten, kokosskivor eller kokoschips, finns att köpa i vanliga matbutiker)

3 vitlöksklyftor

5 dadlar

Mixa till en slät smet. Har du en dundermixer liknande Vitamix kan du blanda allt och köra på, om inte så rekommenderar jag att mixa andra delen separat för att sedan blanda ihop allt till en smet/deg.

Del 2:

cirka 100 gram mandlar (blötlagda över natten, häll bort vattnet)

1/2 dl psylliumfröskal

1/2 dl krossade linfrön

1 msk citronjuice

1 tsk vitlökspulver

1 tsk himalayasalt

Forma två bottnar, 1-1/2 cm tjocka (en smaksak), lägg på bakplåtspapper och in i torkugnen på 41 grader 6-8 timmar. Vänd på bottnarna efter cirka halva tiden. I vanlig ugn, helst varmluft, 50 grader med luckan på glänt, samma tid.

Under tiden bottnarna gräddas kan vi preparera allt vi vill ha på toppen:

Ost

4 dl cashewnötter (blötlagda över natten, häll bort vattnet)

3 msk äppelcidervinäger

1 msk miso

10 cm purjolök

1-1/2 tsk himalayasalt

3 msk näringsjäst (kan uteslutas, men ger en ostig smak) en skvätt vatten

Mixa allt till en slät ganska tjock smet, tillsätt mer vatten vid behov.

Tomatsås

3 dl soltorkade tomater (blötlagda över natten)

1 msk miso

1 msk äppelcidervinäger

1/2 tsk himalayasalt

2-3 dl färska tomater

de örtkryddor du tycker om, själv lägger jag i en rejäl näve färsk basilika.

Mixa allt till en sås, den ska vara tjock.

Toppings:

Skivade champinjoner, marinera några timmar i en skvätt olivolja, en nypa himalayasalt samt en nypa currypulver.

Opastöriserade oliver

Färsk spenat

Banan

Pesto (mixa mandlar, färsk basilika, vitlök, salt och olivolja)

Färska tomater

Och allt annat gott som är färskt!

När bottnarna är färdiga: Bred först ut tomatsåsen, cirka 1/2 cm tjockt, ända ut till kanten. Bred sedan ut osten över, cirka 1 cm tjockt, ända ut till kanten. Fortsätt med toppings.

In i torkugnen (ugnen) igen i 2-3 timmar.

(resterande ost kan knådas in i en skål grönkål för att sedan torka i ugnen till supergoda, supernyttiga chips!! DET kallar jag fredagsmys, släng dej i väggen OLW!)

Låt dig imponeras, ät och njut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!