Det är lätt att tro att så kallad crowdfunding är ett nytt fenomen, men det har funnits länge. Ett av de första exemplen är när fans till det brittiska rockbandet Marillon 1997 samlade ihop över 400.000 kronor för att bandet skulle ha råd med en turné i USA. I dag får crowdfunding, det vill säga förhandsfinansiering via potentiella kunder, allt större uppmärksamhet.
Ekonomisk garanti
Amerikanska Kickstarter är det överlägset mest välkända exemplet på ett crowdfunding-system, men i Sverige finns bland annat Funded by me och nystartade Young hive. Båda har fått stöd från svenska Internetfonden.
Fonden erbjuder en ekonomisk garanti åt projekt som uppnår 50 procents finansiering. Om ett projekt till exempel inte får in mer än 60 procent av sitt mål täcker Internetfonden upp kostnaderna. Ansvarig för projektet är Niklas Serén.
- Internetfondens direktiv är att pengarna ska användas för att utveckla infrastruktur eller internetanvändande. Det ska också
vara innovativt och gärna ha någon form av nyttoaspekt. Det är en tolkningsfråga, men i spelvärlden skulle troligtvis inte en topplista online vara tillräckligt medan en onlinevärld vara mer trolig, säger han.
Young hive startade den 1 april och enligt vd Björn Flintberg för man samtal med indiespelsutvecklare.
Finns det inte en risk för en övertro på crowdfunding? På varje lyckat projekt går mängder som aldrig når sitt mål.
- Absolut är det så, medger Björn Flintberg. Man måste försöka nå en balans. Jag tror att de som söker medel via Young hive också kanske söker medel på annat håll.
Att få folk att förhandsboka ett pc-spel för en hundralapp är en sak, men hur ska man få systemet med crowdfunding att fungera med appar där folk sällan betalar mer än 7-15 kronor för den färdiga produkten?
- Det gäller att vara kreativ med någon form av morot, tror Niklas Serén. Kanske ta in sponsorer för att skapa mervärde. Det är något som kommer utvecklas med tiden.
Lockar folk
Björn Flintberg tror att det är rimligt att söka mellan 30 och 300.000 kronor för ett spel, men tillägger:
- Man måste tänka på att det inte är sajten som gör att du drar in pengarna, det är ditt arbete med att sprida projektet. Det Young hive gör är att skapa ett ramverk och en plattform genom att locka folk. Vi drar upp en marknadsföringsvåg, men du får surfa själv.