"Dansen är ett internationellt språk"

Bra chans. Jenny Andersson Kiviharju, danslärare från Kiruna, tycker att sommarkursen är en bra chans för henne som danslärare att få träna dans och att ha workshops med Jens Rosén var "svettigt och härligt".

Bra chans. Jenny Andersson Kiviharju, danslärare från Kiruna, tycker att sommarkursen är en bra chans för henne som danslärare att få träna dans och att ha workshops med Jens Rosén var "svettigt och härligt".

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2014-08-13 06:30

Dans. Han är solistdansare vid Kungliga baletten i Stockholm och konstnärlig ledare för det absoluta toppskiktet av svenska klassiska dansare i ett eget kompani. I veckan håller Jens Rosén workshops i Acusticum i Piteå, där deltagarna får prova på en koreografi av Mats Ek.

Nyss hemkommen från en föreställning i New York har Jens Rosén flugit direkt till Piteå för att vara gästlärare vid Dans i Nords sommarkurs för yrkesverksamma dansare, dansstudenter och danspedagoger. Just innan hans andra workshop startar tar han emot Kuriren i Dans i Nords kontor på övervåningen till Acusticum. Första frågan till faktarutan handlar om åldern.

– Det är aldrig roligt att prata ålder för en dansare. Jag är 40 år och vi dansare brukar gå i pension när vi är mellan 41 och 45, konstaterar han.

Men där är han inte än.

Jens Rosén har dansat sedan han var barn. Hans mamma tyckte att sällskapsdans ingick i allmänbildningen och Jens Rosén dansade latinamerikansk tävlingsdans ända upp i tonåren.

– Du vet sådan där dans som de kör i tv-programmet Let´s dance – rumba, samba, cha cha och så vidare.

I femte klass kom han in på Svenska Balettskolan och ett par år senare var han tvungen att välja mellan klassisk balett och tävlingsdans. Han valde den klassiska baletten.

Han tror att många unga killar skulle må bra av att få dansa.

– Dels är det en social grej, ett sätt att träffas. Men sedan är ju dansen ett internationellt språk, utan begränsningar. Det är det som har gjort att jag har kunnat dansa över hela världen och nå ut till en så stor publik.

Vad är det som har gjort att du har blivit så framgångsrik?

– I ärlighetens namn tror jag det är väldigt mycket tur. Det är jättemånga som vill bli dansare. Om vi var 30 i min klass på Balettskolan är vi kanske tre som jobbar som dansare nu.

Utslagningen är stor. Det handlar både om att kroppen inte håller och svårigheten att få jobb.

– Sedan ska man förstås ha karisma, talang och en fysik som passar på scenen. Men man ska komma ihåg att det också är en fråga om tycke och smak hos cheferna. Så man måste vara lite ödmjuk när man svarar på den frågan.

Veckans besök är det första av två i Norrbotten, arrangerade av Dans i Nord. Han kommer tillbaka igen i september, då med sitt danskompani Stockholm 59° North, som han är konstnärlig ledare för, med en föreställning som innehåller verk av bland annat Mats Ek. Till kompaniet plockar han ut de allra bästa av Kungliga balettens dansare till föreställningar som de turnerar med vid sidan av sitt vanliga jobb på Kungliga Operan.

– Oftast reser vi utomlands, men den här gången kommer vi till Norrbotten och det ska bli jättekul. En bra chans att föra ut den klassiska baletten i landet.

Men nu är det dags att sätta igång eftermiddagens workshop i Acusticum, där deltagarna för första gången i sitt liv får prova på en koreografi av Mats Ek.

– Det ska bli jättekul, jag älskar Mats Ek. Han är en fantastisk koreograf, säger Katla Nelander, som går danslärarutbildningen i Piteå.

Jenny Andersson Kiviharju, danslärare vid Dans i Nord, med rötterna i Kiruna, var även med vid gårdagens workshop.

– Det var mycket att ta in, men jättebra, svettigt och härligt!

Jens Rosén ställer sig framför speglarna vid ena långsidan.

– Mitt mål idag är att ni ska få ut rörelserna lite större. Våga lite mer, på större yta!

Han tycker mycket om att undervisa, och kanske är det något han kommer att jobba mer med när han en dag pensionerar sig från dansartillvaron. Eller så gör han något helt annat.

– Jag har ägnat en hel karriär åt dans och hunnit bli nyfiken på mycket andra saker under tiden.

Fakta/Jens Rosén

Ålder: 40

Bor: Stockholm

Gör: Dansare i Kungliga baletten, konstnärlig ledare för danskompaniet Stockholm 59° North.

Dansat i: Nötknäpparen (Pär Isberg), Pulcinella (Cullberg), Castrati (Duato), Harlequin i Harlequins död (Cramér), Puck i En Midsommarnattsdröm (Neumeier), Quasimodo i Ringaren i Notre Dame (Pär Isberg), Benvolio i Julia och Romeo (Mats Ek) och många fler roller. Åren 2001-2006 bodde han i Spanien och dansade bland annat i Compania Nacional De Danza för koreografen Nacho Duato.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!