Darwin provocerar fortfarande
Diskussionen om evolutionen kontra skapelseberättelsen pågår fortfarande, snart 150 år efter att Om arternas uppkomst först gavs ut. Kreationism och intelligent design är högst aktuella begrepp.
Kreationister kallas de kristna som väljer att tro på skapelseberättelsen framför naturvetenskapliga förklaringar till jordens ursprung och utveckling. Intelligent design beskrivs ibland som ett försök att göra kreationismen rumsren, men kan också ses som ett sätt att föra samman en gudstro med vetenskapliga teorier. Det man menar är att livet är så komplicerat att det måste ha funnits en skapare bakom evolutionen.
- Tanken är lika gammal som Darwinismen. Hans första anhängare i Sverige på 1860-talet försökte omedelbart gifta ihop sin övertygelse om den biologiska utvecklingen med sin tro. Deras sätt att göra det påminner oerhört mycket om det som i dag fått modenamnet ID.
Det säger professorn och författaren Nils Uddenberg, som nyöversatt Darwins Människans härkomst.
TV-programmet Vetenskapsmagasinet i SVT presenterade för en tid sedan en opinionsundersökning som visar att 27 procent av svenskarna inte tror på evolutionen. Framförallt är det äldre kvinnor, men även unga är skeptiska: 33 procent av kvinnorna mellan 15 och 29 år ifrågasätter evolutionen. Nio procent av befolkningen tror att det finns en intelligent konstruktör bakom arternas uppkomst.
I USA tror betydligt fler att det är Gud som har skapat världen och president George W Bush förespråkar att både evolutionsteorin och skapelseberättelsen bör läras ut i skolorna. Men även här i Sverige har politiker talat om "intelligent design". Kristdemokratiska riksdagsledamoten Per Landgren vill att begreppet ska föras in i skolans läroplan och att undervisningen om evolution ska koncentreras till ämnet filosofi. Ella Bohlin, ordföranden i kristdemokraternas ungdomsförbund, kallar sig kreationist och vill att skolorna ska presentera båda lärorna utan att ta ställning till vad som är rätt.
- Jag vill inte döma ut människors gudstro. Men jag tycker inte att intelligent design hör hemma bland de biologiska teorierna, säger Nils Uddenberg.
Provocerar fortfarande
I höstas kom nyutgåvan av Charles Darwins Om arternas uppkomst, grunden för den moderna biologin och evolutionsteorierna, och i dagarna landar den andra klassikern, Människans härkomst, i bokhandeln. Böckerna var mycket kontroversiella när de kom 1859 respektive 1872 och fortfarande provocerar Darwins teorier.
- Jag blir lite hög av att en vetenskapsteori fortfarande kan vara så spännande. Få teorier har påverkat samhället som utvecklingsläran, på gott och ont. Texter som väcker reaktioner på det viset är alltid intressant, oavsett om Darwin har rätt eller fel, säger Nils Uddenberg.
I dagarna har också boken Big bang eller varde ljus? av vetenskapsjournalisten och doktorn i högenegifysik Maria Gunther Axelsson kommit. Som ung i frireligiösa kretsar köpte hon kreationismens argument för skapelseberättelsen. Nu vill hon bemöta de argument som används för att ifrågasätta vetenskapens teorier om jordens ursprung. Kreationisterna här i Sverige hörs betydligt mer i dag, tycker hon, och hon befarar att det är en rörelse på framväxt.
- Jag blev jätteupprörd över hur vetenskapen förvanskas, men också rädd eftersom jag känner många som tror på de här argumenten. Det finns oändligt många argument, det går inte att möta alla. Men jag kan förklara varför det inte håller vetenskapligt och vad vetenskap är.
Fortfarande kallar Maria Gunther Axelsson sig kristen. Hon ser ingen motsättning mellan vetenskap och religion, snarare är det olika aspekter av samma verklighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!