Den svåra konsten att äta rätt

Michael Pollan och Mats-Eric Nilsson skriver båda om vikten av att se mat som helhet i två nya böcker.

MATSKRIBENT. Mats-Eric Nilsson är redaktionschef på Svenska Dagbladet. Tidigare har han skrivit Den hemlige kocken - Sanningen om fusket med maten på din tallrik.

MATSKRIBENT. Mats-Eric Nilsson är redaktionschef på Svenska Dagbladet. Tidigare har han skrivit Den hemlige kocken - Sanningen om fusket med maten på din tallrik.

Foto: Thomas Forsberg

Kultur och Nöje2009-01-27 06:00

Michael Pollan sammanfattar i sin bok Till matens försvar sin filosofi så här: "Ät mat. Inte för mycket. Huvudsakligen från växtriket".

Äta mat låter självklart, men enligt Pollan är mycket av det som säljs i våra matbutiker i dag inte mat.

Mats-Eric Nilsson kom med sin uppmärksammade bok Den hemlige kocken redan 2007. Han fick oss att förstå att vi blivit lurade att tro att alla dessa tillsatser matindustrin förser oss med är ätbara, ibland rent av nyttigt. Efter den boken hörde folk av sig till Nilsson och frågade - vad kan man egentligen äta, det är ju tillsatser i nästan allting? Svaret blev boken Äkta vara som ger konkreta tips på tillsatsfri mat.

Michael Pollans bok tillhör samma genre. Han är journalist liksom Mats-Eric Nilsson och vill få oss att se på mat och ätande på ett sunt sätt. Sluta titta på enskildheter som olika näringsämnen i maten och istället se helheten. Han utgår från amerikanska förhållanden, som förstås är ännu värre än svenska. Men vi har mycket gemensamt och vi blir mer och mer amerikaniserade i vårt ätande. Pollan menar att vi ska vara skeptiska till icketraditionell kost. Traditionell kost har genom århundraden, genom försök och misslyckanden, vaskats fram som något som fungerar. När det gäller nyskapande inom mat är sojan ett bra exempel. I dag äter vi mer soja än någonsin, tack vare en industri som tar till vara de enorma mängder subventionerad soja som kommer från de amerikanska jordbruken. Av det en amerikan äter på en dag, kommer 801 kalorier från majsprodukter och sojaprodukter. Sojaisoflaviner finns i de flesta sojaprodukter och i dessa ingår föreningar som liknar östrogen. Hur de i längden påverkar oss vet ingen. Mot det ställer han de jästa sojabönor i form av tofu som ingår i traditionell asiatisk kost. Där har man lyckats framställa ett hälsosamt livsmedel av sojabönor, ett livsmedel som, enligt Pollan, knappast kan ätas på annat sätt utan att göra oss sjuka. Till det kommer att en stor del av de vegetabiliska oljor som ingår i vår mat kommer från soja och den som vill veta mer om hur denna olja framställs kan läsa om det i Mats-Eric Nilssons Äkta vara. Sojabönorna behandlas i högteknologiska fabriker med hjälp av explosiva lösningsmedel. Resultat blir texturerat vegetabiliskt protein och en brunaktig råolja blandad med en slemmig illaluktande massa. Ur den geggan raffineras sen sojaoljan som i innehållsförteckningar benämns vegetabilisk olja. Nilsson beskriver också hur modifierad majsstärkelse som ofta får ersätta fettet i många lightprodukter framställs med hjälp av många giftiga kemikalier. Michael Pollan försöker se mat ur ett kulturellt perspektiv. Och han menar att när det gäller mat är kultur ett annat ord för mamma. Hur man äter är kanske lika viktigt som vad man äter. Han gör jämförelser mellan amerikaners och fransmän sätt att äta. Amerikaner har till de vanliga tre målen om dagen lagt ett fjärde - ett ständigt småätande - och äter vid måltiderna snabblagad, processad mat. Fransmän äter ofta tillsammans med andra, små portioner, under längre tid och njuter av maten. En slutsats han drar av det är att om vi satsar på kvalitet och betalar lite mer för maten, äter vi mindre. Till det bör vi ägna betydligt mer tid åt att laga mat och sitta lite längre vid måltiderna. Michael Pollan ger en rad handfasta råd som: Ät ingenting som din mormors mor inte skulle ha betraktat som mat. Undvik matprodukter med ingredienser som du A/ inte känner till B/inte kan uttala C/är fler än fem till antalet eller D/innehåller stärkelsesirap. Allt detta är kännetecken för mat som processats i sån utsträckning att de övergått från att vara mat till att vara matprodukter. Ett TV-program om alternativ läkekonst för hundar har fastnat i mitt minne. Alternativet var att ge färsk mat - en tredjedel kokt kött, en tredjedel rårivna grönsaker, en tredjedel grov bröd - till hundarna, så blev de flesta friska. Det kanske är så enkelt även för människor. Om vi äter naturlig mat, från odlare och djuruppfödare som är rädda om jorden, äter långsamt, inte för mycket och njuter av maten, gärna tillsammans med andra, kommer vi alla att bli friskare.

Nya böcker

Michael Pollan

Till matens försvar Översättning: Cajsa Mitchell

Mats-Eric Nilson

Äkta vara Ordfront
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!