Vi kartlägger årets sommarteater och talar med ett par skådespelare som vågar trotsa såväl skyfall som kliande myggbett.
Säkra kort. Det är den svenska sommarteaterns signum. Bara ett fåtal nyskrivna verk slåss om utrymmet på våra väderkänsliga friluftscener.
Och det är döda manliga dramatiker som ligger överst på topplistan. Vi räknar till inte mindre än tolv Strindbergspjäser. Därutöver sju av Shakespeare och fyra av Molière.
Att Strindberg ligger i topp Strindbergsåret 2012 är förstås inte märkligt. Av dessa är minst ett par inte helt oväntat Fröken Julie som med sin doft av fläderblom, syrener och midsommarnubbe är själva sinnebilden av svensk sommarteater, gärna med en romantisk herrgård som spelplats. I år hittar vi exempelvis en på Nynäs herrgård i Tystberga och en nypremiär på Karlsunds herrgård i Örebro.
Men det finns också mindre uttjatade Strindbergspjäser på repertoaren, som Kronbruden på Tornedalsteatern och den lika sällan spelade Moderskärlek som ges av Arbisteatern i Norrköping, medan clowntrion 123 Schtunks lär bjuda på en rejäl omruskning av Strindbergikonen med sin version av Hemsöborna.
Bergmanhyllning
Två svenska teatergenier för priset av en bjuder lite otippat Demon Theater från USA på, en teatergrupp i Los Angeles som dedicerar hela sitt arbete till Ingmar Bergman - namnet refererar till att Bergman ofta kallades för demonregissör. Under Bergmanveckan på Fårö, som pågår 25 juni till 1 augusti, medverkar de med En själslig angelägenhet, Ingmar Bergmans monolog från 1990, och August Strindbergs besläktade Den starkare som en gemensam föreställning. Som bonus lär gruppen bjuda på hemlagad, svensk husmanskost efter föreställningen.
Otippat
Strindberg & Co i alla ära. Även några mer sällan spelade döda, manliga dramatiker finns med i den digra sommarteaterfloran. Som Lars Molins Tre kärlekar på Västerbottensteatern, som flyttat utomhus i sommar, och Jean Genets Jungfruleken på Skillinge teater (Österlen) som även ger Arnold Weskers Vad i all sin dar hände med Betty Lemon?
Sticker ut på repertoaren gör också några nyskrivna verk av kvinnor. Som Helena Röhrs och ensemblens potpurripjäs Puss & Kram på Malmö stadsteater som bygger på egna historier och kända kärleksscener, samt Sara Stridsbergs Dissekering av ett snöfall på Dramaten, båda visserligen i gränslandet mellan sommar och höst med premiärer sent i augusti på trygga, torra inomhusscener.
Du som envisas med att hålla dig kvar utomhus även i augusti kan istället ta dig till såväl Malmö sommarscen som Parkteatern i Stockholm för att hitta fler nyskrivna och kaxiga allkonstverk av unga grupper i gränslandet mellan nycirkus, performance och dans.