Temat är kartbilden i Arktis och hur den förändras när oljebolag, fiskeflottor och stater kämpar om de väldiga resurserna i norr. För åtta år sedan startade Pikene på Broen (en grupp kvinnliga kuratorer och kulturproducenter, uppkallade efter en serie målningar av Edvard Munch) kulturfestivalen Barents Spektakel. Med utgångspunkt i det aktuella geopolitiska skeendet i norr blandade man ihop en kulturcocktail på samtidskonst, performance, litteratur, konserter och konferenser med mera. I dag är festivalen etablerad och lockar till sig kulturutövare från hela Europa, men också politiker och företagare från nordområdena. I år sågs såväl drottning Sonja som ett par norska ministrar traska omkring på Kirkenes snöiga gator.
Gränsen i centrum
Konstutställningen Mind the Map består av tre delar. På gågatan i centrala Kirkenes har konstnären Morten Traavik byggt upp den norsk-ryska gränsen till allmänt beskådande. Norges gula och Rysslands röd-grön-randiga gränsstolpar står i rad mitt emot varandra och ger en märklig påminnelse om vad en gräns kan innebära. Ett fenomen i våra huvuden, men också händelser, mer eller mindre dramatiska. På några av de kasserade originalstolparna kan man läsa om avhoppare, spioner och flyktingar som tagit sig över kalla krigets gränslinje.
Den ryska konstnären Olga Kisseleva visar i sitt animerade verk Arctic Conquistadors hur bolag och organisationer erövrar Arktis i jakt på resurser, pengar och makt. I samma lokal, köpcentret Amfi, visas den italienske konstnären Stefano Cagols konstvideo. Kirkenes saknar utställningshallar och större konsertlokaler. Pikene använder sig därför av bland annat varuhus, badhus och kaféer och kommer också närmare publiken.
Inledningsshowen framförs i år av den tyska gatuteatergruppen Titanick. Deras eldsymfoni spelas på stora järnmaskiner och anknyter till industrialiseringen i norr. Den traditionella öppningskonserten heter denna gång Arctic Score och är både en samproduktion och en musikalisk och idrottslig kamp mellan Finland, Norge och Ryssland. Brottning blandas med finskt dragspel, rysk balalajka med boxning och norsk fiol med blåsorkester och hallingdansare. Sammantaget blir det stor och omväxlande underhållning med idrottens adrenalin och kämpaglöd.
Inspirera till samarbete
Spektaklets kvällar är fyllda av musik. I så kallade dubbelkonserter möts band från Ryssland och Norge. Moskvabandet Everything is Made in China uppträder samma kväll som Bergenbandet John Olav Nilsen & Gjengen, sångerskan Alina Orlova samsas med norska Casiokids gamla syntar och så vidare. Pikenes tanke är att skapa möten och inspirera till samarbete.
Dubbelstäder
Gränstrakten Kirkenes-Nikel för tanken naturligt till den svensk-finska gränsen i Haparanda-Tornio. Mellan Norge och Ryssland finns dramatiska skillnader i levnadsstandard, språk och modern historia. Det skapar dynamik, både stimulans och problem. Gränsen mellan Sverige och Finland är mindre markerad, Haparanda-Tornio är numera en hopbyggd stad med relativt små kontraster. Men gemensamt för de två gränsområdena är den ekonomiska boomen, den ökade råvaruutvinningen, de utländska storbolagen. Man behöver bara tänka på den kommande gruvdriften i Pajala-Kolari och expansionen i Malmfälten. Hur kan den nya geopolitiska situationen beskrivas konstnärligt? Svar lär komma inom de närmaste åren.
Barents Spektakel pågår fram till och med söndag, bara 65 mil från Norrbottenskusten.