På Kontext författarscen berättar journalisten och författaren Lena Andersson, född 1970 och boende i Stockholm, om den nya boken Utan personligt ansvar, en uppföljare till succén Egenmäktigt förfarande. Den olyckliga kärleken till konstnären Hugo Rask har äntligen tagit slut. Nu blir romankaraktären Ester hopplöst kär i skådespelaren Olof Sten.
Men först några ord om den förra boken. För vad hände när filmregissören Roy Andersson trädde fram och sa att det var han som var Hugo Rask?
– Det var djupt beklagligt. Att göra så förstör fiktionens möjligheter. En roman ska vara ett eget universum och ingen information utifrån ska behövas. Jag tycker att konstnärer som han borde förstå att man inte ska göra sådana där uttalanden, säger Lena Andersson.
Därmed var det ämnet avklarat.
Den ständigt överanalyserande Ester är tillbaka på ruta ett. Hon har till synes inte lärt sig något av misstagen när hon går in i en ny relation.
– Hon har bestämt sig för att inte bli för förståndig. Man måste ta risker och kasta sig ut, annars blir det ingenting, resonerar hon. Och alla människor är ju inte likadana.
Dessvärre går hon rakt i fällan igen.
Med sin bok har Lena Andersson försökt undersöka hur människor upprepar dåliga mönster. Inte bara Esters beteendemönster, utan också männens.
– Olof lider av en patologisk ambivalens som Ester inte kan bemästra.
Det hon också har velat studera är älskarinnans roll i vårt samhälle.
Olof berättar till en början inte att han är gift. Han stämmer träff med henne i hemlighet. Skickar sms. Tar med henne till ett hotellrum i Arvidsjaur. På samma gång som han säger till Ester att han inte tänker lämna sin fru. Att "vi kan väl fortsätta träffas så får vi se vad som händer".
– Många kritiserar Ester väldigt hårt. Men jag tycker hon drar ganska förnuftiga slutsatser. Problemet är att inte alla är som hon.
Man förstår på Lena Andersson att hon någonstans har ett litet hopp om att den som läser boken ska få upp ögonen för ett ohållbart beteende och ändra sig. Men hon är inte säker på att det kommer att gå vägen.
Uppenbart är att böckerna – med tanke på försäljningssiffrorna – har slagit an en sträng hos svenska folket. Otrohet är ett relativt ovanligt ämnen i den seriösa och lite tyngre litteraturen, fastslår samtalsledaren Kerstin Wixe, och konstaterar att Lena Andersson hjälper till att fylla ett stort hål.
Kulturens hus lilla sal var fylld till sista plats.