1 st röd paprika
¼ kruka basilika
3 stora tomater
1 stor vitlöksklyfta
1 schalottenlök
½ gurka
2 dl grönsaksbuljong
0,5 tsk örtsalt
1 krm strösocker
1 tsk färskpressad citronsaft
svartpeppar
tabasco
3 st tjocka skivor lantbröd
3 msk olivolja
finhackade örter
Gör så här:
Kärna ur paprikan och skär den i mindre bitar. Skär tomaterna
i mindre bitar och grovhacka vitlök och schalottenlök. Skala gurkan och hacka den grovt. Mixa tillsammans med basilika, buljong, salt, socker och citronsaft. Använd dig av en blender eller stavmixer. Smaka av med svartpeppar och tabasco. Ställ i kylen
i minst 1 timme.
Gör krutongerna under tiden. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion. Skär bort kanterna från brödskivorna och skär resten i tärningar. Sväng runt med olivolja och örter i en ugnsfast form. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills krutongerna fått fin färg. Rör gärna runt någon gång under tiden så att de får färg runtom.
Servera soppan ordentligt kyld med krutonger på toppen.