½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk chiafrön + 1 ½ dl vatten
2 ½ dl havregryn
4 dl brödsmulor
2 ½ dl rivna morötter
2 ½ dl mosade svarta bönor
0,75 dl hackad persilja
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 msk extra virgin olivolja
1 msk japansk soja
½ tsk liquid smoke
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ tsk örtsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
Mixa havregrynen i en blender tills de blir till mjöl.
Stek lök och vitlök i olivolja tills de blir genomskinliga.
Blanda ihop chiafrön och vatten och låt stå i 10 minuter.
Rosta pumpa- och solrosfrön lätt i en torr panna.
Blanda ihop samtliga ingredienser och rör ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Fukta dina händer med lite vatten. Forma till 8 biffar. Pressa och forma dem hårt.
Pensla med olivolja på varje sida och förgrädda dem i ugnen på 175° i 15 minuter.
Grilla dem därefter i några minuter på varje sida.
Servera tillsammans med senapsyoghurtsås och dina favorittillbehör.