Konsten är en del av den demokratiska processen, en del av yttrandefriheten i ett demokratiskt system. Det är viktigt att konstnärer och andra kulturutövare får uttrycka sig eftersom de har en förmåga att ”känna av” sin samtid och belysa skeenden i vårt samhälle. En roll som konstnärer ofta har är att visualisera och synliggöra orättvisor och tendenser som motverkar demokratin. Dessa kan bli små varningsklockor för oss som vill värna demokrati och det fria ordet.
Yttrandefrihet är det basala i ett samhälle. Det är det man menar när man pratar om frihet. I ett totalitärt system är man väl medveten om detta och där motarbetas konstnärer när de på olika sätt visar på de orättvisor eller problemställningar som finns. I utställningen Pussy Riot och Kosackerna som nu visas på Havremagasinet är det just yttrandefriheten som står i fokus. Pussy Riot står för det unga, revolten med grund i filosofisk och politisk medvetenhet och Kosacker står för det konservativa och fysiskt våld. Utställningen är ett tidsdokument på 9 kapitel som konstcuratorn Andrey Erofeev satt samman med verk av ett 50-tal av de mest kända ryska konstnärerna och spänner från 70-talet fram till i dag. Här kan man tydligt se hur konsten utvecklas samtidigt som samhället utvecklas i Ryssland. Lättnaden i det kommunistiska systemet under 70- gjorde att de första protesterna kunde skönjas bland konstnärer fram till Sovjetstatens fall. Utställningen fortsätter sedan med att visa hur Ryssland började utvecklas mot en demokratisk stat fram till i dag när Putinregimen gjort att staten och kyrkan igen inskränker yttrandefriheten och gör klimatet betydligt hårdare, särskilt för journalister och kulturarbetare.
Det är en ära för oss på Havremagasinet att kunna ge dessa ryska konstnärer möjlighet att visa sin konst, konst som de i många fall inte kan visa i sitt hemland utan att bli bötfällda eller fängslade. Vi vill stå upp för yttrandefriheten. Vi vill visa hur bräcklig en sådan rättighet är, som vi i Sverige tar så för given. Vi vill även visa vilken kraft konsten kan ha i en värld i förändring. Hur den, med humor, satir, frågeställningar och ifrågasättande, gör att vi medborgare får en klarare bild av det samhälle vi själva är med och skapar.
Jag vill också dementera Katerina Ekströms påstående att vi inte visar konst från Mellanöstern. Hösten 2012 visade vi utställningen Liberation med Egyptisk revolutionskonst där konstnärerna kom direkt från protesterna på Tahrirtorget i Kairo.
För er som vill få en djupare inblick i ämnet är ni välkomna till Havremagasinet i kväll (onsdag) då vi arrangerar föreläsningar på temat Konst och protest i Putins Ryssland med Lena Jonson, Rysslandskännare på Utrikespolitiska institutet och fd kulturattaché i Moskva och State of Mind , konst i rörelse med rysk hbtq-aktivism med Annika Karlsson Rixon, konstnär.