Vi har skrivit om digitaliseringsprocessen tidigare här på spelsidorna. Hur den digitala försäljningen ökar medan den fysiska minskar och hur allt fler tunga branschexperter uttalar sig om att framtiden ser ut att domineras av nedladdningsbara spel och innehåll. Köp av hela digitala spel har ökat med 76 procent det senaste året.
Två av de digitala tungviktarna i branschen har den senaste tiden hamnat
i luven på varandra. Det
började med att EA:s David DeMartini, som är chef för företagets digitala butik Origin, uttalade sig om att de inte kommer använda sig av liknande kraftiga prissänkningar på upp till 75 procent som huvudkonkurrenten Steam.
- Jag tror att det sänker värdet på de immateriella rättigheterna. Spelutvecklare jobbar oerhört hårt med att skapa sina produkter och vi försöker att inte bli ett lågprisvaruhus.
DeMartini menade också att kraftigt sänkta priser medför att folk inte längre köper spelen för fullt pris när de lanseras. De lär sig att vänta på en ofrånkomlig rea.
Valve, som fortfarande är marknadsledande med sina 40 miljoner användare jämfört med Origins 11 miljoner, har reagerat på uttalandet och ger sitt svar i en intervju med Eurogamer.
- Vi skulle inte göra det om det inte fungerade,
berättar Valves affärschef
Jason Holtman. Våra förbokningar är fler nu och vi säljer fler spel på dag ett nu än vi någonsin gjort. Folk är villiga att köpa spel för fullt pris vid lanseringen även om de vet att det kanske kommer reas ut ett halvår eller ett år senare. Vi tror snarare att prissänkningarna gör att folk testar nya spelserier och därmed blir mer intresserade av dem till nästa del släpps.
Holtman fortsätter genom att jämföra med filmbranschen. Om prissänkningar skadar varumärken så går folk inte på bio, de skulle vänta tills de kunde hyra
filmerna för en bråkdel av biobiljettkostnaden.
- Fansen vill spela sina
favoritspel direkt när de släpps. Dessutom ger den digitala utförsäljningen av gamla spel möjlighet att köpa titlar som tidigare (innan den digitala eran) var svåra att få tag på. Nu kan du köpa tre år gamla titlar för en femtiolapp. Det gillar folk.
Origin har bara funnits
i ett år, men har redan gett EA intäkter på över en miljard kronor och som ett led
i satsningen på sin egna
digitala butik har EA tagit bort sina titlar från Steam. Allt för att locka över kunder till sin egen plattform.
Från EA:s sida är det ingen tvekan om att de kommer satsa på sin digitala
affärsidé. EA Labels-chefen Frank Ribeau berättade följande om företagets framtid för Gamesindustry.biz:
- Vi kommer bli ett hundraprocentigt digitalt företag. Det kommer komma till det en dag. Det är ofrånkomligt.