Kryddig lax med coleslaw

Kultur och Nöje2016-11-24 08:00

500 g laxfilé

2 tsk fänkålsfrön

2 tsk salt

2 tsk råsocker

1 tsk chiliflakes

1 msk smör

1 msk olivolja

COLESLAW

300 g spetskål

1 helt ägg eller 2 gulor

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

2,5 dl olja

2 lime, finrivet skal (endast det gröna)

salt och peppar

Till servering:

3 dl jasminris

20 g smör

2 msk japansk soja

1 lime, i klyftor

Blanda kryddorna till laxen. Stöt gärna i en mortel. Gnid in fisken ordentligt och låt stå en stund. Hetta upp en stekpanna och stek fisken några minuter på varje sida i smör och olivolja.

Lägg fisken i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 48 grader, cirka 15 minuter.

Coleslaw: Finstrimla kålen, gärna på mandolin. Lägg ägg, vinäger och senap i en bunke. Mixa med en stavmixer och häll under tiden på oljan i en tunn stråle tills det blir en tjock majonnäs. Tillsätt limeskalet.

Vänd runt kålen med önskad mängd av dressingen. Smaka av med salt och peppar. Bryn smöret till servering i en liten stekpanna och tillsätt sojan. Häll smöret över laxen och servera med coleslaw, ris och klyftad lime.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!