1/2 silverlök
2 tomater
2 avokado
1 kruka basilika
1 msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
Lax
ca 600 g laxfilé
1/2 msk strösocker
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Salsa: Skala och strimla löken fint. Tärna tomaterna. Dela och ta ur kärnan ur avokadon. Gröp ur och tärna avokadoköttet. Plocka av basilikabladen och strimla dem.
Blanda grönsakerna med basilikan. Vänd ner olivolja och vinäger, smaka av med salt och peppar.
Lax: Skär bort skinnet från laxen. Blanda sockret med kryddorna. Gnid in kryddblandningen runtom laxen.
Halstra laxen i en torr het stekpanna cirkaa en minut på varje sida. Lägg den sedan på plåten vid sidan av potatisen när det återstår ca 6 minuter av tiden. Laxens innertemperatur ska vara cirka 56 grader.
Servera laxen med salsa och gärna ugnsbakad klyftpotatis.